26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Zdravlje

U Crnoj Gori proglašen kraj epidemije koraonavirusa

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti Crne Gore, na prijedlog Instituta za javno zdravlje, proglasilo je kraj epidemije COVID-19 u toj zemlji. NKT je ocijenio da se Crna Gora izborila s epidemijom uz pomoć najsavremenije laboratorije i vrhunskih stručnjaka što je, kako navode, najbolji demanti neargumentovanih i neistinitih tvrdnji iznijetih sa najviših adresa iz regiona kako se u Crnoj Gori navodno obavljaju samo brzi testovi na koronavirus, te da ta zemlja nema odgovarajuće laboratorije i resurse za testiranje, objavila je večearas RTCG.

“Ovo je rezultat višemjesečnih napora svih u sistemu i naših građana. Hvala na povjerenju“, objavljeno je na Tviter nalogu Vlade Crne Gore.

Navodi se da će neke mjere biti ukinute, ali kako pandemija još traje, ostaju na snazi mjere protiv importacije virusa.

Nacionalno koordinaciono tijelo je iskazalo zadovoljstvo dosadašnjim kvalitetnim i efikasnim angažmanom cjelokupnog zdravstvenog sistema i svih operativnih štabova što je, kako je saopšteno, najbolji demanti neargumentovanih i neistinitih tvrdnji iznijetih sa najviših adresa iz regiona među ostalim i da se u Crnoj Gori navodno obavljaju samo brzi testovi na koronavirus, te da naša zemlja nema odgovarajuće laboratorije i resurse za testiranje.

“Naši građani znaju i vide šta i kako radimo, zato i podržavaju u ogromnom procentu, iznad 90 odsto sve ono što su preduzimali i što preduzimaju NKT i Vlada, ali radi međunarodne javnosti saopštavamo da Crna Gora ima najsavremeniju laboratoriju, vrhunske stručnjake i odličnu organizaciju. Da nije tako ne bismo se uspješno izborili sa epidemijom i bili prva država u Evropi koja je dostigla status bez inficiranih odnosno Corona Free”, saopšteno je nakon sjednice.

NKT je, u skladu sa politikom potpune transparentnosti rada koju je praktikovalo, odlučilo da do kraja sedmice prezentira građanima zbirno sve relevantne informacije o medicinskim sredstvima i opremi sa kojima je naša zemlja izašla iz epidemije.

Epidemija koronavirusa u Crnoj Gori formalno je proglašena 26. marta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: