Aktuelno Društvo Novi Pazar

U Novom Pazaru otvoren vrtić “Maarif”, prvi u Sandžaku

U Novom Pazaru je otvorena predškolske ustanove „Maarif”, koja je dio velike porodice Internacionalnog Maarif obrazovnog sistema, nastalog pod okriljem turske Maarif fondacije.

Pored predstavnika te fondacije prilikom svečanog otvaranja prisustvovali su zvaničnici Grada Novog Pazara, Islamske zajednice Srbije, predstavnici ambasade Republike Turske i javne ličnosti.

Ambasador Turske Hami Aksoy rekao je da je ovo historijski trenutak, da Maarif u 52 zemlje svijeta pruža edukaciju i na taj način za turski obrazivni sistem predstavlja prozor u svijet.

Aksoy je podjetio da je u Beogradu prva predškolska ustanova otvorena 2021. godine i da sada u 12 objekata broji preko 800 učenika, a da je vrtić Novi Pazar prvi u Sandžaku. Najavio je da će ove godine predškolska ustanova “15. jul” u Sjenici postati Marrif vrtić.

 “Poseban značaj pridajemo obrazovanju za našu braću u Sandžaku i za djecu u Sandžaku. Vjerujemo da trema da imaju najbolje i najvalitetnije obrazovanje. Ne odvajamo ih od svoje djece i zbog toga smo omogućili da ovdje dođe Maarif. Tokom svoji aktivnosti ovdje saznao sam da postoji potreba za Maarif. ovo je prvo predstavništvo, ako Bogda otvorit ćemo još”, rekao je Aksoy.

Podsjetio je da je Turska otvaranjem Generalnog konzulata 2021. u Novom Pazaru napravila veliki iskorak u Sandžaku i da to u osnovi prestavlja veličinu odnosa između Turske i Srbije.

“Ovo našoj braći u Sandžaku u obostranoj komunikaciji mnogo pomaže. Naša pomoć za regiju Sandžak će se nastaviti. Kvalitetno obrazovanje je najvažnije, od srca vjerujem da će vrtić Marrif ispuniti prazninu. Od srca selamim sve Sandžaklije”, rekao je turski ambassador za Behar TV.

Na svečanosi su govorili predstavnici fondacije Maarif, grada Novog Pazara i Vlade Srbije.

Objekat vrtića nalazi se u okviru modernog stambeno-poslovnog kompleksa „Drum Panorama“. Kako je predočeo pruža obrazovanje i vaspitanje djece uzrasta od 3 do 7 godina, ima stručni tim, i savremena edukativna sredstva, didaktički materijal prilagođen dječijem razvoju, kao i kvalitetan nastavni plan i program.

Kao jedna od vodećih obrazovnih inicijativa u svijetu, Turska fondacija Maarif (TMF) je neprofitna javna obrazovna fondacija Republike Turske, nastala zakonom iz 2016. godine, usvojenim od strane turskog parlamenta. Sprovodi međunarodne obrazovne aktivnosti u čak 52 zemlje svijeta, za blizu 52 hiljade učenika u 442 škole, jednom univerzitetu, 23 obrazovna centra i 37 domova.

M.H., Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: