18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Zdravlje

U Novom Pazaru se prije dvije godine desila humanitarna katastrofa

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije (SLFS) dr Rade Panić podsjetio je da se u Novom Pazaru prije dvije godine, tokom udarnog vala pandemije COVID-19, desila humanitarna katastrofa.

Govoreći na panel diskusiji na temu „Upravljanje pandemijom – naučene lekcije za budućnost“ koju je u Novom Pazaru prošle srijede organizirao Beogradski centar za bezbjednosnu politiku, Panić je podsjetio da Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nije predvideo da Krizni štab Valde Srbije upravlja pandemijom i da nije bio nelegitimno tijelo.

“U Novom Pazaru se desila humanitarna katastrofa i najistaknutiji u Kriznom štabu dr Predrag Kon nije znao šta se dešava. U razgovoru sa mnom je rekao da ne zna šta se dešava u Novom Pazaru, a kasnije je morala da reaguje vojska. Pitanje je zašto privatni sektor i vojska nisu bili angažovani. Mnogo toga nije bilo u skladu sa zakonskim normama. Jedna smo od zemalja, kada izrazite brojku prema 100 hiljada stanovnika, među najgorima u svijetu, kada bi računali pravi brojku”, naveo je Panić, dodavši da su stvarne brojke prema podacima statističara tri puta više.

dr Rade Panić

On je iznio tvrdnju da su se podaci sjekli i dotjerivali, a dobar dio stručne javnosti nije bio obavješten o tome šta se dešava tokom pandemije.

“Nedostaje 22 hiljade starosnih penzionera”, rekao je Panić ilustrujući stvaran broj žrtava COVID-19.

Izlog lokala u centru Novog Pazara izlijepljen umrlicama, jul 2020., foto: SNews, arhiv

Na skupu je predočeno da je država je dva puta proglašava pobjedu nad koronom, početkom maja 2020, mjesec dana pred izbore u toj godini, a drugi put je to bilo krajem mart ove godine kada je predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić izjavila “da je pandemija pobjeđenja zahvaljujući ulaganjima u zdravstveni sistem prije izbjanja same pandemije”.

– Od jula dnevno novoobljelih po hiljadu

Paniće je na ovom skupu iznio prognoze prema kojima će u sljedećih desetak dana broj novooboljelih od novih sojeva koji se šire Evropom biti preko hiljadu.

“Novi sojevi su potvrđeni, oni koji trenutno u Evropi prave nove talase. Zašto se naši odgovornoni prave da to ne vide i da nema te stvari i činjenice to je posebno pitanje”, ukazao je Panić.

– Umrlice pokazale realnu situaciju

Predsjednik Inicijative slobodnih građana (ISG) i građanski aktivista iz Novog Pazara, Aladin Paučinac je podsjetio da se o dešavanjima s pandemijom u tom gradu vrlo malo znalo jer, kako je istakao, malo je bilo informacija od strane nadležnih organa.

„U početku smo mislili da nas neko laže, da su to neke glasine koje se poturaju. Kao građani smo sami pokušavali da dođemo do istine. Table na kojima su se kačile umrlice su pokazivale nešto drugo. Imena i prezimena umrlih su pokazivala da je u junu mjesecu (2020.) u Novom Pazaru umiralo 20 ljudi dnevno“, istakao je Paučinac i podsjetio da su tada zvaničnici države i Kriznog štaba izjavljivali da ne znaju za situaciju u Novom Pazaru.

Aladin Paučinac

Podvukao je da su informacije u vezi dešavanja u Opštoj bolnici Novi Pazar mogle da se dobju iz neprovjerenih izvora, a direktor te zdravstvene ustanove je bio uključen u izbornu kampanju.

„Vatra je počela da bukti, bilo je sve teže. Izbori su se održali 20. juna i navodno se do tada nije ništa dešavalo, a u stvari je sve gorjelo. Sutra dan su mediji počeli da iznose u javnost kako se nešto promjenilo. Sakrivani su brojevi umrlih, nismo znali pravo stanje u Opštoj bolnici, da li nam treba pomoć ili ne. Od građana koji su bili na liječenju da nema lijekova i mnogo čega, a da je direktor izkavljivao da imaju sve neohodno“, podsjetio on.

Ponovio je ranije navode, prema izjava očevidaca, da je bilo slučajeva da su bolesnici ležali po hodnici i liječeni u sobama u kojima je u određenim trenucima bilo i po pet umrlih, kao i da je bilo pacijenata koji su zbog toga bježali iz bolnice.

Takođe je podsjetio da državai vlast  nije prihvatila prvo ponuđenu pomoć iz Turske i Bosne, a da je ona kasnije pristigla.

„Ko je dozvoliio da dođemo do te goruće situacije“, upitao je.

Ispred kovid ambulante, jul 2020., Novi Pazar, foto: SNews

Podsjećamo da dvije godine poslije, Vlada Srbije niti bilo koji državni organ nije saopštio podatke o ukupnom broju umrlih, oboljelih, izliječenih, načinu liječenja i sl. niti izvještaje o sprovedenim mjerama sprečavanja negativinih posljedica pandemije koja je u udarnom valu, u junu i julu 2020. godine zahvatile Novi Pazar i sandžačke opštine. Krizni štab Valde Srbije je tada potvrdio da je najveća smrtnost u Srbiji od bolesti izazvane koronom zabilježena u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: