Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

U OŠ “Avdo Međedović” bošnjačkoj djeci dijelili rasporede časova sa slikama svinje i šajkače

Raspored časova sa slikom svinje, šajkačom kao simbolom, a u slavu hrišćanskih praznika, samo je jedan dio iz knjige “Negovanje srpske kulture i tradicije”, koju su jučer dobili prvaci u osnovnoj školi “Avdo Međedović”, u Novom Pazaru.

Slika svinje na rasporedu časova

Danas se redakciji Snews-a javio jedan od roditelja čije dijete je učenik prvog razreda u OŠ “Avdo Medjedović” i pokazao šta je njegov sin dobio prvog dana u školi.

Ono što je navuklo najveći gnijev svih roditelja jeste činjenica što je cijela knjiga u potpunosti suprotna onome što bošnjačka djeca treba da izučavaju u školi koja je proglašena za školu od “posebnog značaja za Bošnjake” i gdje se cjelokupna nastava odvija na bosanskom jeziku.

Djeca će učiti kako se farbaju uskršnja jaja i slavi Božić

Na prvom mjestu djeci su uz navedenu knjigu dodijeljeni rasporedi za časove, a na samom rasporedu naslikanu životinju sa izgledom svinje!

Sadržaj knjige bez ijedne teme o identitetu Bošnjaka

Uvidom u sadržaj ove knjige, dolazi se do frapantnih činjenica da nigdje i nijednim slovom nije pomenuta Bošnjačka kultura, tradicija ili vjera kojoj 100 posto učenika pripada, ali zato će djeca imati priliku da uče o Božiću, Vaskrsu i slavama, te o hramovima i pirotskim ćilimima.

Negovanje srpske kulture i tradicije za bošnjačku djecu

“Nezamislivo je da učenicima čiji roditelji odgajaju generacije u duhu bošnjačke kulture i tradicije, pa upišu svoje dijete da nastavu pohadja na Bosanskom jeziku, dobijete prvo himnu koja slavi drugi narod i knjigu kroz koju pokušavaju da ih asimiliraju”, rezignirano je kazao jedan od roditelja koji je želio ostati anoniman.

Djeca trebaju i ovo znati

Direktor ove škole je Safet Smailović, kadar stranke Pravde i pomirenja, čiji je lider Muamer Zukorlić, a koji je tokom prvog školskog dana ove godine, a po svjedočenjima djece i nastavnika, puštao himnu “Bože pravde” učenicima ove škole.

Direktor škole Safet Smailović (lijevo), Foto: mesihat.org, arhiv

I danas smo probali kontaktirati direktora škole “Avdo Medjedović”, te upitati zbog čega su u školi od posebnog značaja za Bošnjake djelili rasporede sa slikama svinja i proslava praznika koji njima ne pripadaju, ali nam je opet saopšteno da ne znaju o čemu se radi i da misle da se to nije desilo u njihovoj školi.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: