4 Oktobra, 2023
Aktuelno Društvo Regija Srbija

U petak posjeta masovnoj grobnici kod Raške, upućen poziv i medijima

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsjedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli, posjetiće u petak lokaciju rudnik Kiževak kod Raške, gdje je započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala tokom rata na Kosovu.

Poziv da se akredituju i u petak u 12 sati posjete ovu lokaciju je upućen medijima.

Poseta lokacije – Kiževak, 4. decembar 2020

Kako je najavljeno iz Vlade Srbijeu u sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na Kosovu, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, “započet je proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Kosovu i Metohiji, na lokaciji rudnik Kiževak kod Raške”.

Ova lokacija je bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih vještaka iz Republike Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), EULEX, predstavnici MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će, kako se predočava, omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti MKNL.

“Sprovođenje ekshumacije na lokaciji rudnik Kiževak je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih”, ukazuju iz Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Na lokaciji Kiževak kod Raške 16. novembra su pronađeni posmrtani ostaci kosovskih Albanaca, a prema najavama srbijanskh zvaničnika tražiće se potencijalna masovna grobnica u Kozarevu (Novi Pazar) i Štavlju (Sjenica).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: