27 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

Uoči Ramazanskog bajrama djelimično pomračenje Sunca, neće biti vidljivo sa sjeverne hemisfere

Ove godine ljudi na Zemlji će doživjeti četiri pomračenja, po dva pomračenja Sunca i Mjeseca. Prvo od njih je pomračenje Sunca koje će biti u subotu, 30. aprila.

Zanimljivo je da će ovo djelimično pomračenje Sunca poznato kao „Crni Mjesec“, objavio je space.com.

Tokom ovog predstojećeg pomračenja Sunca, tamna senka Mjesečevog konusa, odakle se može videti potpuno pomračenje, potpuno će promašiti Zemlju, proći će oko 1.200 kilometara ispod Južnog pola.


Ono što ovo pomračenje čini jedinstvenim je pojava mladog mjeseca i činjenica da se ono dešava neposredno prije Ramazanskog bajrama, muslimanskog blagdana.

Muslimani takođe slave Ramazanski bajram (kraj ramazana) u nedjelju, 1. maja ili ponedeljak, 2. maja. Mlad mesec prije Bajrama naziva se mjesec Šaval, a blagdan će početi narednih dana nakon lokalnog viđenja polumjeseca ili slabo osvjetljenog Mjeseca.


Nijedan dio ovog pomračenja neće biti vidljivo sa sjeverne hemisfere. Najveće pomračenje ili trenutak kada će osa mjesečeve sjenke biti najbliža centru Zemlje, desiće se iznad Južnog okeana u 14:45  EDT (1845 GMT).

Spoljna sjenka Mjeseca, ili polusjenka, će sastrugati dio južne hemisfere, što će rezultirati djelimičnim pomračenjem koje će biti vidljivo blizu zalaska sunca na dijelu južnog Pacifika i Južnog okeana, kao i u južnim i zapadnim delovima južne Amerika, uključujući Čile, Argentinu, Urugvaj, južni Peru, južnu Boliviju, zapadni Paragvaj i mali dio Brazila.

Astronomi ovaj prirodni fenomen opisiju tako što će sunce na horizontu zapad-sjeverozapad, sa skoro dve trećine njegovog prečnika (63,96%) biti skriveno iza mjeseca.

“Uobičajeno gusta izmaglica na horizontu mogla bi da se smiri i pocrveni od sunčeve svjetlosti, dajući joj izgled kriške dinje”, stoji u opisu ovog pomračenja.

Ovo pomrčenje moguće je pratiti i na: https://www.timeanddate.com/.

Još jedno djelimično pomračenje Sunca biće vidljivo iz Evrope, severoistočne Afrike, Bliskog istoka i zapadne Azije 25. oktobra, navodi NASA.

Mjesec će 8. aprila 2024. potpuno prekriti Sunce na nekoliko minuta u potpunom pomračenju Sunca koje će proći preko Sjeverne Amerike.

Maksimalno trajanje pomračenja Sunca je 8 minuta, a postoje potpuno, kada je Mjesec između Sunca i Zemlje i stvara sjenku u obliku kupe prstenasto – Sunce izgleda veće od Mjeseca i vidi se oko njega kao svietli prsten i djelimično – Mjesec ne zaklanja potpuno Sunce, pa ga vidimo u obliku srpa ili polumjeseca.

Izvor: https://www.space.com/partial-solar-eclipse-april-2022-what-to-expect?utm_source=SmartBrief&utm_medium=email&utm_campaign=58E4DE65-C57F-4CD3-9A5A-609994E2C5A9&utm_content=5C7941CF-9EE8-4CB5-A55C-F04A407AD9EC&utm_term=2c0a5c79-bb53-4dc1-ab31-6c72d0a7b804, https://fizikist.com/30-nisan-gunes-tutulmasi-ne-zaman-ve-nerede-gorulebilecek, https://www.opsteobrazovanje.in.rs/astronomija/pomracenje-sunca/



                

Povezane vijesti

%d bloggers like this: