19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje Sjenica

U Sjenici se izlila Grabovica, u Prijepolju vanredna situacija

Zbog obimnih padavina u Sjenici se tokom noći izlila rijeka Grabovica i poplavila više desetina objekata. U Prijepolju je zbog povećanja vodostaja Lima i najavljenih obimnih padavina proglašena vanredna situacija.

Veliki broj dobrovoljaca tokom noći je učestvovao u spašavanju od poplava, nakon što se rijeka Grabovica izlila u naselju Bukreš i na još nekoliko mjesta u gradskom području Sjenice. RTS je javio da je poplavila oko 40 objekata.

Enver Kalender, poznatiji kao Linda, član Gorske službe i građanski aktivista je rekao da je situacija u Sjenici i dalje teška jer se Grabovica i dalje izliva.

“Bio je haos, omladina se skupila, punili smo džakove s pijeskom. Opština i Krizni štab su angažovali sve mašine. Sad smo nabavili i pumpe, ali je vodostaj i dalje velik”, rekao je Kalender za Behar TV.

Grabovica se izlila uzvodno i nizvodno od centra grada, gdje je urađeno kameno korito.

Predsjednik Opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je da je Lim u stalnom porastu i takav trend se očekuje tokom današnjeg dana., te da je do izlivanja u Brodarevu i naselju Zalug, na uobičajenim neuralgičnim tačkama.

“Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju i donijeli smo odluku da se zatvore svi kafići na obali Lima, takođe zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju, i donijeta je odluka da neće biti plivanja za časni krst na Bogojavljenje”, kazao je Babić.

Lim je trenutno na koti od 280 centimetara, što je 20 centimetara ispod granice vanredne odbrane od poplava, objavio je RTS.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je meteorološko upozorenje prema kojem će do četvrtka ujutro (19.01.) oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovlјavati izuzetno obilne padavine (od 100 do 150 mm, lokalno i više) svojom periferijom zahvatiti zapadne dijelove Kosova (uz količinu preko 100 mm), kao i jugozapadnu Srbiju, naročito oblast južno od linije Priboj – Prijepolјe – Sjenica – Novi Pazar, gdje će pasti od 40 do 80 mm kiše. Snijeg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1500 – 1600 m.

U nekim dijelovima na jugu i jugozapadu zemlje na snazi je i crveni meteo-alarm zbog kiše, olujnog vjetra i snijega.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: