23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

U Srbiji se od subote ukidaju kovid propusnice, maske više nisu obavezne

Kao razlog za donošenje ove odluke ukazala je na to da je zabilježeno smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva, kao i da su bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada.

“Od subote ukida se važenje kovid propusnica. Na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida se limit broja osoba, tako da će svi bioskopi i pozorišta moći da rade po normalnom režimu”, precizirala je ona.

Prenijela je da je odlučeno da ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima, dok je karantin i dalje na snazi u trajanju od sedam dana.

Kisić je, kada je riječ o putnicima u međunarodnom saobraćaju, rekla je da mjere ostaju na snazi, odnosno da su za ulazak u zemlju obavezni dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

Preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju je uvođenje dodatne, četvrte, buster doze, za starije od 18 godina, koja može da se dobije pet mjeseci poslije prve, a odnosi se, prije svega, na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja, navela je ministarka.

Ona je dodala da je preporuka Komiteta i uvođenje buster doze za vakcinaciju djece od 12 do 18 godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: