Aktuelno Crna Gora Društvo

Za ulazak u Crnu Goru više ne treba COVID potvrda

Vlada Crne Gore je odlučila da od petka 11. marta do 25. marta dodatno ublaži epidemiološke mjere, čime se ukida obaveza da prilikom ulaska u tu zemlju pokažete COVID potvrdu.

“Ukida se obaveza posjedovanja COVID potvrda za ulazak u Crnu Goru”, saopštio je na konferenciji za novinare  direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Igor Galić.

Predočio je da se uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera, i poštovanje dozvoljenog broja posjetilaca, COVID potvrda više nije potrebna ni za boravak u ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije i sl.), u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i sl.), u objektima koji organizuju igre na sreću (kladionice, kazina, automat klubovi i sl.), u sportskim objektima i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao i da ta potvrda više nije potrebna za boravak u fitnes centrima i teretanama i u dječijim igraonicama;

Ta obaveza se ukida za prisustvo i boravak na okupljanjima na zatvorenim javnim mjestima (javne priredbe, politički i privatni skupovi, proslave, žurke, svadbe, kao i druge manifestacije).

Omogućeno je da broj posjetilaca javnim priredbama i ostalim manifestacijama na otvorenom, sa 50 na 100, kao i primanje saučešća i obavljanje sahrane, uz prisustvo najviše do 100 lica.

Ubuduće će organizacija zabavnih, sportskih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, ringišpil, grupni treninzi, klizališta i sl.) uz prisustvo najviše do 100 lica.

Iz IJZCG naglašavaju da su posjete pacijentima u bolnicama i dalje zabranjene.

“Izuzetak su posjete COVID pacijentima jednom nedjeljno uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata”, kazao je Galić i dodao da sve ostale mjere ostaju na snazi.

Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice, kako je kazao Galić, manji za oko 61 posto u odnosu na prethodne dvije nedjelje. I broj preminulih u posljednje dvije sedmice, dodao je Galić, je manji za oko 64 procenta u odnosu predhodne dvije nedjelje.

Ističe da u posljednje dvije nedjelje 90% pacijenata koji su izgubili bitku sa koronavirusom je bilo nevakcinisano.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere”, kazao je Galić.

Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori je 51 COVID pacijent dok je troje na mehaničkoj ventilaciji, kazala je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović.

Izvor: RTCG

Povezane vijesti

%d bloggers like this: