28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Ubijen jedan od napadača, trupe KFOR-a u Banjskoj spremne da odgovore

Policija Kosova (PK) je saopštila da je ubijen jedan od napadača i Banjskoj i da je situacija na sjeveru zemlje i dalje napeta, KFOR spreman da odgovori.

“Kriminalne grupe s vremena na vreme vatrenim oružjem napadaju policijske jedinice na terenu koje uprkos napadima na njih, nastavljaju svoja angažovanja stvaranjem sigurnosnog perimetra, u interesu smirivanja situacije, pružanja sigurnosti i vladavine zakona i reda na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

Javnosti je predočeno da “značajan broj profesionalnih napadača, maskiranih i uniformisanih u različitim uniformama, naoružanih teškim naoružanjem, granatama, vojnim oruđem (zoljama), pojedinim oklopnim vozilima, koriste različite privatne prostore i objekte, uključujući u i oko manastira u Banjskoj za kretanje, za sklonište i pozicioniranje za pucanje na policijske jedinice PK-a.”

“Policijske jedinice u skladu sa situacijom i opasnosti koju predstavljaju sporadični napadi kriminalnih grupa, u samoodbrani i odbrani građana tog područja, prinuđene su da odgovore kriminalnim grupama, gde je, prema dosadašnjim saznanjima, jedan od napadača ubijen”, navele je Policija Kosova.

Zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak

Pozivajući se na nastalu situaciju i okolnosti, Policija Kosova je iz sigurnosnih razloga zatvorila za granični saobraćaj dva granična prelaza na sjeveru (Jarinje i Brnjak), pa poziva sve građane da koriste ostale granične prelaze za saobraćaj i da izbjegavaju izlaze i kretanja u tom regionu/području.

An Austrian soldier sports the patch of NATO’s Mission in Kosovo (KFOR) during a training exercise. NATO partner Austria contributes troops to the NATO-led Kosovo Force (KFOR), which continues to provide a safe and secure environment and freedom of movement for all of Kosovo’s communities under United Nations Security Council Resolution 1244 of 1999.

Saradnja i koordinacija Policije Kosova sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama se nastavlja u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred organe pravde izvršilaca kontinuiranih napada na policijske službenike, a istovremeno ih poziva da se predaju pred organima reda.

KFOR je saopštio kako nastavlja pomno da prati situaciju u Banjskoj, a trupe KFOR-a su prisutne u tom području i spremne su da odgovore ako bude potrebno.

“Kosovska policija, kao prva koja reaguje, ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu. Komandant KFOR-a je u bliskom i stalnom kontaktu sa svim međunarodnim akterima, uključujući EU, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i sa institucijama na Kosovu, i intenzivno radi na pronalaženju rešenja”, navodi KFOR.

Misija KFOR-a predvođena NATO-om najoštrije osuđuje napad na Kosovsku policiju i upućuje najdublje saučešće porodici i najmilijima preminulog.

Foto: Vlada Kosova, KFOR

Povezane vijesti

%d bloggers like this: