7 Decembra, 2023
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

Ugljanin: Uspostaviti pokrajinu Sandžak

Predsjenik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio je danas da nakon parlametarnih izbora 17. decembra ove godine u srbijanskom parlamentu treba formrati bošnjački i sandžački poslanički klub i u skladu sa Ustavom Republike Srbije uspostaviti pokrajinu Sandžak.

“Oformiti prvo bošnjački, a potom sandžački poslanički klub u Skupštini Srbije i tako, to je vrlo važno da zapamtimo, u skladu sa Ustavom Republike Srbije uspostaviti pokrajinu Sandžak, o kakvoj su se izjasnili građani Sandžaka na referendum 1991. godine”, rekao je Ugljanin u obraćanju medijima na kojem je saopštio da stranka na čijem je čelu izlazi na parlamentarne i gradske izbore u Novom Pazaru sa obrazovanim, pretežno mladim i kompetentnim kandidatima.

Prvo predstavljanje programa SDA Sandžaka i kandidata te stranke, kako je najavio Ugljanin, biće na Dan Sandžaka, 20. novembra u Novom Pazaru.

“Na taj način SDA Sandžaka pokazuje da su građani Sandžaka, danas , kao i u Drugom svjetskom ratu, kada je prije 80 godina osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka, jasno izražavaju svoje antifašističko opredjeljenje”, kazao je Ugljanin.

Istakao je da građani Novog Pazara zaslužuju bolje uslove života i bolji životni standard id a Novi Pazar može i treba biti generator svih opština u Sandžaku.

“Obzirom na značaj ovih izbora, zbog političke situacije u zemlji i okruženju potrebne su temeljite promjene, posebno u Novom Pazaru. Moraju se stvari postaviti na svoje mjesto i time vratiti građanima Sandžaka, prvenstveno građanima Novog Pazara, nada u bolju i sigurniju budućnost. Novi Pazar ima uslove za to. Potrebo je ući među narod i uspostaviti saradnju svih političkih subjekata u Sandžaku. Moramo biti jedinstveni i objediniti sve izborne rezultate i formirati stabilne skupštinske većine u Sandžaku i jedinstveni sandžački poslanički klub u Skupštini Srbije. Podijeliti odgovornost i ovlašćenja na osnovu izbornih rezultata među svim političkim strankama u Sandžaku”, poručio je Ugljanin naglasivši da se zbog toga kandidovao na listi za odbornika u Skupštini Grada Novog Pazara.

Podvukao je da svaki glas znači jedna ljudski života jer je građanin nosilac suvereniteta i glasanjem svoj suverinitet prenosi na onog za koga je glasao.

“Svaki glas građani Sandžaka trebaju ugradit u bolju i sgurniju budućnost, usostavljanje pravde za svakog građanina u Sandžaku. Sve sandžačke stranke koje koriste izborne povoljnosti koje pripadaju bošnjačkom narodu obavezne su da ostvarene rezultate na izborima stave u službu bošnjačkog naroda i time omoguće stabilnih skupštinskih većina u svim gradovima Sandžaka”, poručio je on, skrenuvši pažnju biračima da kandidovanje Bošnjaka na listama velikih vladajućih srpskih stranaka ili ulaska sa njima u koaliciju predstavlja veliku prevaru i štetu za bošnjački narod i sve druge građane Sandžaka.

Lider SDA Sandžaka je ponovio stav da velikosrpska politika i ideologija na Balkanu predstavlja opasnost za sve narode Balkana, za srpski narod unutrašnjeg neprijatelja, a za Bošnjake biološku opasnost i poniženje.

“Budućnost svih građana Sandžaka, bez obzira na nacionalno i vjersko opredjeljenje, je zajednička. Tolerancija je tradicija u Sandžaku i međunacionalna, međuvjerska i međupolitička, a velikosrpska ideologija je najveće zlo za sve narode na Balkanu, prvenstveno za srpski narod”, zaključio je on.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: