Aktuelno Srbija

Unija poslodavaca: Zbog pandemije 70 odsto preduzeća u Srbiji imalo manji prihod

Zbog globalne krize izazvane pandemijom, 70 odsto preduzeća u Srbiji je prošle godine imalo prihode niže nego godinu dana ranije, objavila je danas Unija poslodavaca Srbije. Približno četvrtina zadržala je nivo prihoda, a samo četiri odsto firmi je ostvarilo rast, pokazalo je istraživanje koje je Unija poslodavaca Srbije krajem 2020. i početkom ove godine sprovela uz podršku Međunarodne organizacije rada.

U sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva (HORECA) trećina anketiranih firmi prijavila je pad prihoda veći od 80 odsto, dok je me]u niskotehnološkim preduzećima to prijavilo 83 odsto firmi.

Mere Vlade Srbije privreda je ocenila kao izuzetno snažne (po udelu u BDP) i kao nesumnjivu pomoć, međutim, anketa je pokazala da podrška nije bila prilagođena potrebama pojedinih sektora.

Za 37 odsto preduzeća mere Vlade Srbije su bile adekvatne, a osam odsto anketiranih je kazalo da su ih spasle.

Za 10 odsto ispitanih mere Vlade su bile potpuno neadekvatne ili nedovoljne, a četvrtina je rekla da su mogle biti bolje.

Više od polovine anketiranih firmi (55 odsto) je nedostatak finansijskih sredstava pokrivalo iz svojih rezervi, moratorijum na kredite koristila je trećina preduzeća, a kredite banaka ili Fonda za razvoj/Garantne šeme po 17 procenata, dok probleme sa finansijama nije imalo 17 odsto privrednih subjekata.

Ocenili su da ohrabrujuće deluje da skoro 70 odsto preduzetnika najavljuje da neće smanjivati broj zaposlenih.

Skoro 30 odsto preduzeća smatra će im i dalje biti potrebna dodatna podrška u poslovanju. Taj procenat je najveći kod mikro preduzeća (34 odsto), a najmanji kod velikih (6 procenata).

Iz Unije poslodavaca su istakli da su ovi procenti potvrdili opšti zaključak da je kriza najviše pogodila mikro i mala preduzeća, a da su velike kompanije potvrdile daleko veću otpornost na udar krize.

Izvor:Beta

Povezane vijesti

%d bloggers like this: