25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Novi Pazar

Večeras “Sat za našu planetu”

Akcija “Sat za našu planetu”, čiji je aktivni učesnik i Grad Novi Pazar se, zbog pandemije korona virusa drugi put zaredom održava u virtuelnom okruženju, pod sloganom “Pokreni se za planetu, ona je cijeli tvoj svijet”.

“U subotu, 27. marta u 20.30 ugasi svjetlo na jedan sat i zapleši”, pozvali su iz Gradske uprave Novog Pazara.

U akciji se učestvuje tako što će na sat vremena biti isključo kompletno dekorativno osvjetljenje, javna rasvete i svjetleće reklame u ulicama Rifata Burdževića, Stevana Nemanje, 28 novembra, AVNOJ-a, kao i na Trgu Isa-bega Isakovića.

Svjetla su prošle godine ugašena u više od 190 zemalja, a ljudi su na društvenim mrežama objavili 4,7 milijardi poruka.

Svjetski fond za prirodu – WWF zakazao je održavanje svog godišnjeg događaja Sat za našu planetu za subotu, 27. mart, u 20.30 po lokalnom vremenu. Od 2007. godine čitave ulice, zgrade, znamenitosti i panorame gradova ostaju u mraku na 60 ili više minuta u cilju skretanja pažnje na štetu koja se nanosi prirodi i klimatsku krizu. Organizacija je pozvala učesnike i učesnice da podižu svijest javnosti, naročito na društvenim medijima.

Ogranak WWF Adria je objavio spot za pjesmu Lejle Hot, u kojem su i druge zvjezde s našeg podneblja, s idejom da podstakne svakog da nauči korake i da tokom održavanja zakazanog Zoom događaja svi zajedno zaplešu s ugašenim svjetlima i tako načas odagnaju apokaliptične vijesti. Ovaj dio međunarodne mreže bavi se zaštitom biodiverziteta u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, na Kosovu*, u Sloveniji i Srbiji.

“Moramo očuvati najmanje 30 posto Zemljine površine za prirodu, a preostalim se površinama treba upravljati održivo. Jedino tako možemo osigurati porast globalne temperature za samo 1,5 Celzijev stupanj”, izjavila je izvršna direktorica ogranka WWF Adria Nataša Kalauz.

WWF je saopštio da će 27. marta objaviti jedan video, s ambicijom da ga učini najpopularnijim na svijetu tog dana, i pozvao je ljude da ga dijele i pomažu drugima da u novom svjetlu pogledaju na svoju ulogu u planetarnoj krizi.

Drugi cilj je da se pojača zamajac za predstojeću Konferenciju Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu u Kini, gdje će svjetski lideri imati priliku da postignu međunarodni dogovor o očuvanju i obnavljanju prirode do 2030. godine.

“Tamošnje odluke se ne tiču samo tekuće decenije, nego i budućnosti i blagostanja za mnogo godina”, poručili su iz WWF-a.

Izvor: balkangreenenergynews.com, SNews

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: