Aktuelno Crna Gora Društvo

Vijeća manje brojnih naroda u Crnoj Gori: Ostvarena većina uslova za kredibilan popis

Vijeća i Savjeti manje brojnih naroda u Crnoj Gori je dan prije početka popisa satanovništva saopćilo da u potpunosti podržavaju namjeru i trud premijera te zemlje Milojka Spajića i njegovog kabineta da se u Crnoj Gori održi popis koji će biti izraz pune zrelosti i jedinstva, a ne bilo kakve nove polarizacije.

Uslovi za popis, kako navode,  bili su razlog zbog kojega su upravo  vijeća  manje brojnih naroda pokrenuli javni dijalog i od prethodne Vlade tražili odgađanje popisa, da bi se obezbijedili adekvatni uslovi za važan statistički proces.

Ocjenjuju da su uz maksimalno odgovoran i konstruktivan pristup tokom otvaranja širokog dijaloga, sve do potpisivanja sporazuma sa premijerom Spajićem o uslovima pod kojima je moguć kredibilan i legitiman popis u Crnoj Gori, učinili da svi mogu biti u sličnom omjeru i zadovoljni i nezadovoljni.

“Ozbiljnim pristupom, dobrim namjerama i činjenjem, u kratkom roku ostvarena je većina uslova za kredibilan popis, značajno su splasnule tenzije, povećano je povjerenje u cijeli proces, odabrani su popisivači i opštinske komisije na paritnoj osnovi. Nedostaje samo još nekoliko dana da se kompletiraju kontrolna tijela-komisije i uradi programski osnov za kreiranje softvera za provjeru podataka. Stoga apelujemo da Vladu, Monstat i sve aktere da u narednih nekoliko dana strpljivo doprinesu da se ispune svi uslovi predviđeni Zakonom i Sporazumom, pa da svi zajedno pozovemo građane da se izjasne i daju podatke za opšteprihvaćnen Popis. Važnije  je saglasje od datuma početka popisa. Cijenimo da je to u duhu svih naših pregovora i svestrano dobre  namjere, a najviše u korist budućeg razvoja naše građanske i multietničke Crne Gore”, navedeno je u saoštenju.

Saopštenje ispred Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori je poptisao predsjednik Suljo Mustafić, za Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori, predsjednik Faik Nika, za Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore predsjednik Zvonimir Deković, za Savjet Muslimana Crne Gore p redsjednik Sabrija Vulić, za Romski savjet u Crnoj Gori- Predsjednik Mensur Šaljaj i za Srpski  savjet u Crnoj Gori predsjednik Momčilo Vuksanović.

Odlukom bivše vlade u tehničkom mandata Dritana Abazovića, popis u Crnoj Gori je bio zakazan za 1. novembar i trebalo je da traje do 15. novembra, ali je nova vlada premijera Milojka Spajića, dan nakon izbora odlučila da ovaj proces odloži za 30. novembar.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori počinje sjutra i obezbijeđeni su svi uslovi za njegovo sprovođenje, kazao je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović i pozvao građane da učestvuju u tom procesu, objavila je RTCG.

On je naglasio da popisivači i instruktori danas obilaze popisne krugove.i da ne postoji nijedan razlog da se Monstatu ne dozvoli da uspješno sprovode popis.

Premijer Milojko Spajić poručio je da nema razloga za odlaganje Popisa stanovništva, ali je izrazio spremanost da ponudi odlaganje početka popisa za četiri dana.

Opoziciona Demokratske partije socijalista (DPS) je iznijela stav da nisu ispunjeni uslovi za popis i da će u slučaju da bude održan biti obesmišljen.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori je početkom oktobra zatražilo da se zbog nacionalnih podjela odloži popis stanovništva u toj zemlji.

Odlaganje popisa tada su tražili predsjednici stalih nacionalnih savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica, tražimo, apelujući na Vladu i Upravu za statistiku – Monstat da još jednom sagleda ukupan kontekst i društveni ambijent povodom najavljenog popisa te, što prije, donese odluku o njegovom odgađanju

Prvi popis stanovništva u Knjaževini Crnoj Gori je bio 1909. godine i bio je vjerskog karaktera.

Nakon Prvog svjetskog rata popisi su obavljeni 1921, 1931, 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2003, 2011. Sve do popisa 1948. nisu prikupljani podaci o nacionalnoj (etničkoj) pripadnos

Povezane vijesti

%d bloggers like this: