26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Vlada Kosova, uz uslov da se uklone barikade, saopštila da za 1. septembad odlaže početak primjene riciprociteta

Vlada Kosova je saopštila da će odložiti početak primjene mjere reciprociteta na srbijanska dokumenta sa 1. avgusta na 1. septembar ukoliko se uklone sve prepreke na putevima i omogući sloboda kretanja na sjeveru Kosova.

Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na severu Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi iz ilegalnih struktura.

“Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbjednosti građana i naše zemlje. Bilo je brojnih agresivnih akata danas popodne i večeri koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova nakon što su premijer Albin Kurti zajedno sa predsjednicom Vjosom Osmani i zamenicima premijera Besnikom Bislimijem i Donikom Gervalom obavili su kontakte i sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima.

“Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezala da će odložiti sprovođenje dvije odluke od 29. juna 2022. i to na 1. septembar 2022. godine, a od 1. augusta 2022. će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na severu Kosova”, saopšteno je uz riječi zahvalnosti međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Jeffreyu Hovenieru, na njihovoj angažovanju i doprinosu.

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: