25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Priboj Sandžak Srbija

Vučić u Priboju: Policajci će biti kažnjeni i premješteni, Srbima uzvraćeno gore

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio danas u Priboju da će “imati posla sa državom svako onaj ko pomisli da može da ugrozi nečiju kuću i život, crkvu ili džamiju”.

Govoreći o ponašanju policajaca koji su na privatnom veselju pjevali pjesme “”Oj, Sjenice nova Srebrenice” i “Oj, Pazaru novi Vukovaru”, Vučić je rekao da će biti sankcionisani.

“Biće kažnjeni i dobiće premještaj iz Priboja. Vodi se postupak protiv mladih koji su pjevali “Pucaj u džamiju”. Dobio sam odgovor od Srba da im je uzvraćeno gore, sa time mora da se prekine. Svi koji prijete da će da kolju djecu ili da pucaju završiće iza rešetaka”, poručio je, navodeći da u tom slučaju i tužilaštvo “radi svoj posao”.

On je naglasio i da svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imaće posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje.

“Molim sve ljude da ne izazivaju državu i ne provjeravaju snagu države”, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je kazao da Bošnjaci “vjekovima” žive sa Srbima u Priboju i okolini.

“Moramo da poštujemo muslimane, da poštujemo džamije kao što poštujemo naše manastire i crkve. Ovo je njihova zemlja jednako kao i naša. Ne postoji jači u ovoj državi, svi su jednaki pred zakonom zvao se neko Asmir ili Predrag”, kazao je Vučić.

Najavio je i da će se raditi na tome da Bošnjaci budu više zastupljeni u organima reda u Priboju, navodeći da kao manjina moraju da se ojsećaju sigurno i bezbjedno.

Skupu koji održan sa gradjanima se posle predsjednika i vladike Atanasija obratio i muftija Mevlud ef. Dudić, koji se zahvalio predsjedniku Vučiću na svemu što je uradio.

“Predsjednik države je poput vjetra u leđa. Ja čvrsto vjerujem da je, sve što je rekao, rekao iz srca. Doduše, predsjedniče, navukli ste jedan bes, jer sve ono što obećate, to i ispunite”, ocjenio je Dudić.

Mještani Priboja su za predsjednika Srbije imali pitanja oko slobode nošenja hidžaba, oko čega su žene koje su ih nosile, kako je navedeno, imale neprijatnosti, na šta je on odgovorio da će “raditi na tome” da se poštuju vjerska prava i slobode.

Iznijet je i zahtjev za izmenom Zakona o civilnim žrtvama rata, tako da bi i porodice Bošnjaka koji su prije 30 godina oteti u Sjeverinu bile prepoznate kao civilne žrtve, što podrazumjeva i isplatu odštete.

Nakon ovog sastanka delegacija je posjetila i džamiju u starom Priboju, gdje je Vučić poručio da muslimani ne treba da brinu svoja prava i slobode.

Nakon završenog govora Vučića, koji je tada krenuo da izlazi iz dvorišta džamije a masa da se razilazi, mikrofon je van protokola uzeo muftija Dudić i ponovo uputio riječi hvale Predsjedniku Srbije.

izvor/foto:tanjug, Al jazeera, agencije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: