24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Za prijetnje na društvenim mrežama prijeti višegodišnja kazna zatvora

Šef Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je da će i najmanje prijeteća poruka na društvenim mrežama biti provjerena do kraja, a to uključuje utvrđivanje lokacije emitovanja, pretres i hapšenje.

„Bespogovorno je vrijeme da se sa takvim ponašenjem stane“, rekao je Stamenković u intervjuu za list Politika.

On je naveo da je internet virtuelan, ali da su njegove posljedice stvarne.

„Ne pratite poremećene osobe. Ne pratite nasilne sajtove, grupe i objave. Ne smatrajte da je nasilje ‘kul’. Nemojte se osvješćivati prekasno, jer može biti bolno“, poručio je Stamenković.

Kako je naveo, ako se na sudu dokaže da je učinjeno krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, osobama koje su postavljale prijeteće poruke prijeti višegodišnja kazna zatvora, a za najteže oblike je zaprećena od dvije do 12 godina.

Naglasio je i da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ima izuzetnu saradnju sa svojim inostranim partnerima, naročito u zemljama u kojima se nalaze sjedišta najvećih svjetskih internet komunikacionih provajdera kao i preduzeća koja se bave društvenim mrežama.

“Svima njima je bilo potpuno jasno da nam je neophodna brza saradnja i oni su nam je pružili. Uz to, neke društvene mreže koje to do sada nisu činile, sada su se same javile da nam pomognu. Zahvalni smo im mnogo na tome”, naglašava Stamenković.

Izvor: Beta, Politika

Povezane vijesti

%d bloggers like this: