23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Za Vladu Srbije bosanski jezik (ni)je “bošnjački jezik”

U Srbiji, u ovoj školskoj godini, ukupno 5,7 odsto učenika pohađa cjelokupnu nastavu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina – na albanskom, “bošnjačkom”, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku, izjavio je ministar prosvjete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić, u razgovoru sa predsjednicima i predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Na sajtu Vlade Srbije objavljeno je da je Ružić u izjavi za bosanski, kako se pretpostavlja, naveo da je “bošnjački.”

Kako se navodi u saopštenju nakon sastanka, Ružić je potvrdio da je povećan obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina, te da u obrazovnom sistemu za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji cjelokupnu nastavu slušaju na srpskom jeziku obezbjeđeno je izučavanje maternjeg jezika i kulture kroz 16 izbornih programa „Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture”.

Srbijanski ministar prosvjete je naveo da bez podrške nacionalnih vijeća na terenu, njihovog aktivnog učešća u informisanju roditelja o značaju obrazovanja na maternjem jeziku, podrške školama prilikom formiranja ojdeljenja, kao i u izradi udžbenika, rezultati u ovoj oblasti bili bi daleko skromniji.

On je najavio da će zbog daljeg unapređivanja kvaliteta obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina, resorno ministarstvo, u skladu sa Strategijom do 2030. godine, raditi na unaprjeđivanju inicijalnog obrazovanja nastavnika na maternjem jeziku, sa ciljem obezjbeđivanja kvalifikovanog nastavnog kadra, jačanju srpskog kao nematernjeg jezika za pripadnike nacionalnih manjina, kao i stručnom usavršavanju na jezicima nacionalnih manjina.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo podržava i podstiče sve inicijative nacionalnih vijeća koje doprinose unaprjeđivanju kvaliteta i dostupnosti obrazovanja i vaspitanja na jezicima nacionalnih manjina.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhan Kurtović naveo je da Vlada Srbije pokazuje spremnost da intersektorski rješava sve izazove sa kojima se suočavaju nacionalna vijeća nacionalnih manjina.

On je ukazao na to da je obrazovanje jedno od osnovnih manjinskih prava i da Srbija implementacijom tog prava može da bude ponosna.

“Ministarstvo prosvjete je u proteklom periodu uradilo puno na polju obrazovanja nacionalnih manjina na manjinskim jezicima, čemu u prilog govori mnoštvo konkretnih primera, a ovaj današnji sastanak pokazuje da se taj trend nastavlja”, rekao je Kurtović.

On je dodao da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, zajedno i sinhronizovano sa Ministarstvom prosvjete i drugim ministarstvima i nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, uložiti sve potrebne kapacitete da manjinska prava u Republici Srbiji budu na najvišem mogućem nivou.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Misala Pramenković prisustvovala je sastanku, održanom u Vladi Republike Srbije, koji je priredio ministar prosvjete Branko Ružić.

“Na sastanku se razgovaralo o izazovima i rezultatima u oblasti obrazovanja, na kojem je ministar istakao da podržava i podstiče sve inicijative nacionalnih vijeća koje doprinose unapređivanju kvaliteta i dostupnosti obrazovanja i vaspitanja na jezicima nacionalnih manjina”, saopšteno je iz Vijeća.

SNews je povodom navoda na sajtu Vlade Srbije vezanih za “bošnjalčki” pozvao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), Sandžačku demokratsku partiju (SDP), Stranku pravde i pomirenja (SPP) i Stranku demokratske akcije (SDA) Sandžaka da iznesu svoj stav, sa pitanjem: “Smatrate li da da se maternji jezik Bošnjaka zove ‘Bosanski’ i kakav je vaš stav i mišljenje u vezi tog naziva i onih koji bi da ga nazivaju kao ‘Bošnjački'”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: