20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

SDA Sandžaka reagirala na “bošnjački”, srbijansko Ministarstvo prosvjete ispravilo u “bosanski”

SDA Sandžaka je danas saopštila da najoštrije osuđuje uvrjedljivu izjavu ministra prosvjete u Vladi Republike Srbije Branka Ružića, koji je, kako se navodi, po ko zna koji put, bosanski maternji jezik naziva „bošnjačkim“. Nakon pisanja SNews-a i reagiranja iz SDA Sandžaka na sajtu Ministarstva prosvjete napravljena je ispravka.

Povodom informacije za medije ministarstva prosvjete Republike Srbije, nakon sastanka srpskog ministra Branka Ružića sa predsjednicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji, u kojoj ministar Ružić, bosanski maternji jezik naziva „bošnjačkim“, SDA Sandžaka je ocjenila da postupak ministra Ružića predstavlja kontinuitet velikosprske politike.

“Ministarstvo prosvjete u Republici Srbiji upotrebom naziva„ bošnjački jezik“ nastavlja da negira bosanski maternji jezik, i na ovaj veoma drzak i grub način vrijeđa Bošnjake u Republici Srbiji.”, ističu iz SDA Sandžaka i podsjećaju da u Zakonu o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima jasno stoji da „u skladu sa članom 2. stav 2. Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, Srbija prihvata da su u Republici Srbiji manjinski jezici: albanski, bosanski, bugarski, romski, rumunski, rusinski, mađarski, slovački, ukrajinski i hrvatski jezik.

“U skladu sa tim, tražimo hitno izvinjenje ministra prosvjete Branka Ružića svim Bošnjacima u Srbiji i ispravku informacije za medije koja je objavljenja na sajtu Vlade Republike Srbije”, poručeno je iz SDA Sandžaka.

Na sajtu Ministarstva prosvjete je izvršena ispraavka i umjesto “bošnjački” napisano je “bosanski”.

Na sajtu Vlade Srbije ispravka nije učinjena do momenta objave ovog sadržaja.

Na zahtjev da iznesu stav u vezi ovog slučaja još se niu oglasili iz BNV-a, SDP-a i SPP-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: