28 Aprila, 2024
Društvo Kolumna Politika Regija Sandžak Turska

Zašto je Erdoğan bitan za Bošnjake?

Izrazita većina Bošnjaka koji žive u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, na Balkanu, vole, poštuju i podržavaju predsjednika Republike Turske, Redžepa Tajjipa Erdoğana. Međutim, Bošnjaci koji žive u Turskoj, podijeljeni su u stavovima prema predsjedniku Erdoğanu.

Ljubav i poštovanje koje gaje Bošnjaci koji su ostali na pradjedovskom topraku prema Erdoğanu su prirodni i logični zbog mnogo razloga. Erdoğan je jedini predsjednik Republike Turske koji je zijaretio Sandžak od vremena Osmanlija, a to je učinio i u svojstvu premijera i u svojstvu predsjednika. Predsjedniku Republike Srbije Aleksandsru Vučiću je u Novom Pazaru, pred okupljenim narodom, poručio da će odnosi između Republike Srbije i Republike Turske u velikoj mjeri zavisiti od odnosa Srbije prema Bošnjacima. Bosna i Hercegovina je za Erdoğana emanet od rahmetli Alije Izetbegovića.

Republika Turska, na čelu sa Erdoğanom, mnogo je učinila i čini za Bošnjake na kulturnom i ekonomskom planu. U tom smislu su realizovani projekti u svim sandžačkim gradovima (izgradnja i opremanje osnovne škole u Novom Pazaru, izgradnja i opremanje pomoćnog objekta Državnog univerziteta u Novom Pazaru, renoviranje i opremanje ginekološkog odjeljenja i porodilišta bolnice u Novom Pazaru, izgradnja tri seoske škole u Tutinu, restauracija Sultan Valide džamije u Sjenici, renoviranje i opremanje Tehničke škole u Novoj Varoši, renoviranje i opremanje vrtića i izgradnja osnovne škole u Prijepolju, izgradnja osam stanova ugroženima u Priboju…) kao i mnogobrojni projekti širom Bosne i Hercegovine.

U cilju unaprjeđenja saradnje i pomoći otvoren je Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru, ekspozitura Halk banke, kulturni centri… Republika Turska daje značajan doprinos obrazovanju Bošnjaka i ostalih muslimanskih naroda. Mnogi Bošnjaci su se besplatno školovali i stekli srednje i visoko obrazovanje u Republici Turskoj, a potom se vratili u svoj rodni kraj gdje daju značajan doprinos u raznim oblastima društvenog djelovanja. U ovom kontekstu, potrebno je istaći Upravu za vjerske poslove Republike Turske – Diyanet, koji svojim programima srednjeg i visokog obrazovanja, programima stručnog usavršavanja i literaturom, daje veliki doprinos vjerskom obrazovanju i moralnom uzdizanju Bošnjaka.

Na planu socijalne pomoći, Turski narod u periodu Erdoğanove vladavine realizuje mnoge projekte pomoći siromašnima širom svijeta, posebno afričkim i azijskim zemljama. Također, svake godine se realizuju programi pomoći bošnjačkom narodu.

Muslimani svijeta Erdoğana vide kao najvažnijeg muslimanskog lidera, a mnogi i kao najvećeg svjetskog lidera današnjice, koji vodi brigu o građanima Turske, a nastoji zaštititi i unaprijediti prava svih muslimana: prava Bošnjaka, Palestinaca, Sirijaca, muslimana u Kini… Zato što se uz ovakvu Tursku i Erdoğana osjećaju bezbjedinim i ponosnim.

Bošnjaci na pradjedovskoj zemlji ne kriju svoju ljubav i poštovanje prema njima.

Bošnjaci koji su učinili hidžru u Tursku, ne bi smjeli zaboraviti razloge zbog kojih su napustili rodni kraj. Zar to nisu učinili zato što im nisu bili bezbjedni život, vjera, imovina i čast!? Zar nisu otišli u Tursku zato što je turska, a ne kaurska zemlja?!

Predsjednik Erdoğan je na prvom mjestu musliman koji vodi računa o pravima muslimana, da slobodno ispovjedaju vjeru, da muslimanke u javnim ustanovama mogu nositi hidžab, da se džamije grade i održavaju, da se Kur’an izučava i živi.

Erdoğanova vizija i politika jeste slobodna, nezavisna, duhovno i ekonomski, odnosno kulturno i civilizacijski jaka Republika Turska. Njegova vizija jeste i nezavistan, slobodan i ujedinjen muslimanski svijet, a to znači pravdu i slobodu za sve narode na Zemlji, za muslimane i nemuslimane.

U tom smislu, možemo s pravom ustvrditi da je Republika Turska urnek za ostale muslimanske zemlje, a da je Erdoğan primjer kakav treba biti muslimanski lider: pobožan, pravedan, hrabar, predan misiji, oštrouman, rječit, harizmatičan, principijelan, ponosit… Jasno je da Turska prolazi kroz određene ekonomske poteškoće, ali je isto tako istina da većina naroda živi u izobilju i da Republika Turska pokazuje ekonomsku sigurnost i stabilnost, kao i sposobnost da se suoči i sa najvećim izazovima kao što su ovogodišnji razorni zemljotresi i poplave.

Koliko je prijatelja stekla Republika Turska svojom zdravom, mirnodoposkom i principijelnom vanjskom politikom upravo se očitovalo u vrijeme velikog iskušenja sa kojim se susreo turski narod. Ne treba zaboraviti činjenicu da se u ovom periodu sa ekonomskim problemima i inflacijom susreću i najveće svjetske ekonomije poput Amerike i Njemačke. Osim toga, postoji planiran ekonomski rat protiv Republike Turske.

Neka Bošnjaci i ostali stanovnici Turske usporede Tursku prije Erdoğana i sa Erdoğanom. Kakvo je bilo stanje vjerskih sloboda, uopšte slobode naroda, ekonomije, sigurnosti, neka uzmu u obzir stanje puteva, bolnica, fabrika, škola, čistoće okoline…!?

I pored određenih ekonomskih poteškoća, mi vidimo da Republika Turska radi projekte koji će joj donijeti ekonomsko blagostanje i istinsku slobodu i nezavisnost, a važni su i za sve muslimane svijeta. Nove škole, državne bolnice, fabrike, aerodromi, autoputevi, tuneli, hidroelektrane, nuklearne elektrane, solarni parkovi, domaći auto, domaći borbeni avioni, bespilotne letjelice, tenkovi, nalazišta gasa, nalazišta nafte… Takva Turska i svjetski lider Erdoğan jesu i trebaju biti ponos i uzor ostalih muslimana.

U prirodi čovjeka jeste da ne cijeni ili da nije dovoljno svjestan blagodati koju ima sve dok ne ostane bez nje. Vjerujemo da je Erdoğan i njegova politika jedna takva blagodat koju trebaju svi muslimani i svi ljudi dobre volje poštovati i čuvati. Neka Bošnjaci i ostali muslimani u Turskoj i izvan nje samo pogledaju ko je uz Erdogana, a ko protiv njega i biće im kristalno jasno da je on na Pravom putu!

Zašto su najveći neprijatelji muslimana u svijetu protiv Erdoğana? Samo zato što radi krupne projekete i korača ka istinskoj slobodu i svijetloj budućnosti Turske i svih muslimanskih naroda i zemalja, cijelog Ummeta.

Zato je podršku Erdoğanu na izborima 14. maja moralna i ljudska dužnost svih muslimana. Bošnjaci koji žive u Sandžaku i BiH čine iskrene dove za njegovu pobjedu, a Bošnjaci u Turskoj to trebaju uraditi svojim glasom.

Zar ćemo zaboraviti žrtvu i borbu Mehmeda el Fatiha, borbu karakternog sultana Abdulhamida protiv cionista. Erdoğan je njihov izdanak, njihova politika je njegova politika, njihovi emaneti su njegovi emaneti. Da ništa nije uradio osim što je Aja Sofiju, vakuf Fatihov, vratio muslimanima i učinio ih ponosnim, omogućivši im da u njoj ibadete, dovoljno je, a šta je sve uradio teško je i pobrojati. Zar mu nećemo dati priliku da napravi još jedan korak ka slobodi El-Aqse!? Bošnjaci i ostali muslimani u Turskoj ne smiju imati koprenu na očima zbog prolaznih, kratkotrajnih ekonomskih poteškoća, već trebaju sagledati šta je to opšte dobro muslimana, za njihovo danas i njihovo sutra!

Zar će muslimani svojim izborom predati Tursku na upravu Izraelu, Americi, FETO-u, separatistima i teroristima!? Zar onima koji su mnoge islamske učenjake i narodne prvake objesili, ezan pravi dokinuli, hidžab zabranili…!? Od Bošnjaka i ostalih muslimana Turske se očekuje da urade ono što je do njih. Njihova je odgovornost pred historijom i pred Bogom.

U ovom tekstu su izraženi stavovi autora E.I.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: