26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Zbog sumnje da je Muamer Zukorlić otrovan pokrenut postupak pred državnim organima Srbije

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), Usame Zukorlić izjavio je danas da su protiv NN lica podnijeli krivičnu prijavu zbog sumnje da njegov otac nije umro prirodnm smrću, čime je, kako je rekao, započet proces pred organima države Srbije.

“Sada nam je u interesu da saznamo pod kojim okolnostima je rahmetli Muamer Zukorlić preselio. Želimo potpunu, jasnu i nedvosmislenu istinu i na osnovu nje ćemo dalje temeljiti naše djelovanje i korake”, rekao je on naglasivši da ono što su oni sproveli kao porodica daje za pravo da imaju osnovanu sumnju.

Istakao je da niukoga ne upiru prstom i na taj način izazivaju neku vrstu fitnelka (smutnje) i otežaju proces.

“Važno je da sve ono što ne korsiti istrazi ne plasiramo u javnost i da se držimo informacija koje su plasirali relevantni faktori iz porodice i oni koji su uključeni u ovaj proces”, rekao je Usame Zukorlić.

Iz Meihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) saopšteno je da je predsjednik Mešihata te islamske zajednice, muftija Mevlud ef. Dudić, sa saradnicima, primio članove porodice rahmetli Muamer ef. Zukorlića, povodom osnovane sumnje u uzrok njegove smrti nakon toksikoloških nalaza koje je porodica dobila sa dvije različite klinike iz inostranstva.

“Predsjednik Mešihata izrazio je punu podršku inicijativi porodice da se pouzdano utvrdi uzrok smrti te u slučaju postojanja jasnih dokaza o umiješanosti ljudskog faktora pokrene hitna istraga u cilju pronalaženja i procesuiranja odgovornih lica”, rekao je Dudić i pozvao članove porodice, prijatelje, aktiviste i simpatizere preminulog Zukorlića te širu javnost na strpljenje i suzdržanost u iznošenju eventualnih sumnji dok traje istraga, a najviše državne organe na objektivno i visokoprofesionalno vođenje pomenutog procesa do utvrđivanja konačne istine.

Usame Zukorlić je u subotu izjavio da je, na osnovu analiza dvije laboratorije iz inostrasntva koje je naručila njegova porodica, njegov otac Muamer Zukorlić otrovan teškim metalima, odnosno hranom, te da zbog toga imaju osnovanu sumnju da nije umo prirodnom smrću.

On je ranije danas potvrdio da je krivičnu prijavu podnio Republičkom javnom tužilaštvu koje je taj predmet proslijedilo mjesno nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

 

Foto: mesihat.org

Povezane vijesti

%d bloggers like this: