28 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Zbog učešća u ubistvu i mučenju 67 Bošnjaka kod Zvornika Miroslav Marković prvostepeno osuđen na 13 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao i javno objavio prvostepenu presudu kojom je optuženi Miroslav Marković oglašen krivim za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti na odručju Zvornika 1992. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

Optuženi je, kako je saopćeno iz Suda BiH, oglašen krivim što je u periodu od početka aprila pa najmanje do kraja jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a poslije Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na širem području sela Lokanj, općina Zvornik i susjednih općina, kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade, Vojne pošte 7469, Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa više pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik, te pripadnicima Lokanjske čete Zvorničke brigade VP 7 469 VRS, znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada i da su usmjerene na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, kao saučesnik učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva, sa ostalim saučesnicima, u vezi s ubistvima najmanje 67 civila bošnjačke nacionalnosti.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka.

Sud je istog dana donio rješenje kojim je optuženom određen pritvor zbog postojanja opasnosti od bjekstva, a koji po ovom rješenju može trajati najduže devet (9) mjeseci ili do nove odluke Suda, a koji se ima računati od dana lišenja slobode.

Prema optužnici Mirosav Marković je kao saučesnik učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva, sa ostalim saučesnicima, u vezi sa ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: