26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Društvo Politika Vremeplov

U Sarajevu uručena priznanja predsjednici BNV-a i rahmetlijama Hasimu Mekiću i Rafetu Husoviću

Na Dan zajedništva, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, a povodom 558. godišnjice Sultan Fatihove Ahdname Udruženje “Bosanko-Tursko prijateljstvo Bosfor” je na svečanosti danas u Sarajevu dodijelilo godišnja priznanja, a među laureatima su i predstvnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Predsjednici BNV-a Jasmini Curić dodjeljena je Povelja “Prijatelji Bosne” za 2021. godinu, u znak zahvalnosti za prijateljstvo i izuzetna doprinos afirmaciju i multikulturale, demokratske i suverene Bosne i Hercegovine.

“Ovo priznanje ove godine je dodjeljeno i udruženju “Bosna-Sancak”, iz Istanbula, predsjedniku SDA Makedonije Avdiji Pepiću, a posthumno i rahmetlijama Hasimu Mekiću i Rafetu Husoviću”, navodi se u saopštenju.

Godišnja priznanja se dodjeljuju za izuzetan doprinos obnovi nezavisnosti, unapredjenju multikulturalnosti, demokratije i poštovanja ljudskih prava i sloboda u BiH, Zapadnom Balkanu i u svijetu, afirmišući bogato kultirno nasljedje velike multikulturalne Osmanlijske civilazacije.

Među dosadašnjim dobitnicima povelje “Prijatelji Bosne” su i Redžep Taip Erdogan, Papa Franjo, ko i Stipe Mesić, dok su “Zlatnom Ahdnamom” svojevremeno nagradjivani a.r Alija Izetbegović, Bakir Izetbegović, Ivo Komšić i drugi.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: