29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Zukorlić i Žigmanov potpisali sporazum o saradnji: “Za pravednu Srbiju kao dom svih njenih građana”

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov danas su u Beogradu potpisali zajedničku izjavu o saradnji njihovih stranaka. Ovim činom, obje strane izražavaju namjeru za jačanjem položaja nacionalnih zajednica unutar Srbije, predočeno je iz SPP-a.

Zukorlić je istakao značaj saradnje te pozvao ostale nacionalne stranke manjinskih naroda da se pridruže njihovom savezu. Naglasio je njihovu namjeru da šire saradnju s drugim strankama koje predstavljaju nacionalne zajednice, sa ciljem formiranja jedinstvenog saveza usmjerenog na pitanja nacionalnih manjina.

Osim toga, Zukorlić je potvrdio da su razgovarali o budućim parlamentarnim izborima, ističući želju za proširenjem saradnje kako bi zajedno predstavili programe njihovih stranaka i stekli veću podršku naroda.

Žigmanov je naglasio važnost zajedničkog djelovanja s SPP-om kako bi postigli veći efekt u ostvarivanju ravnopravnosti. Istakao je važnost dosljedne primjene manjinskih prava, kao i poštivanje kulture sjećanja prema nevinim žrtvama bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Tekst potpisanog sporazuma obuhvaća važnost demokratije, vladavine prava i ravnopravnosti svih građana Srbije. Naglašava potrebu za cjelovitom integracijom svih zajednica u srbijansko društvo, uz očuvanje njihovog nacionalnog identiteta. Izjava završava pozivom na saradnju za dobrobit zajednica i države: “Za pravednu Srbiju! Srbija je dom svih njezinih građanki i građana!”.

“Ovo je definitivno važan korak prema jačanju položaja manje brojnih naroda u Srbiji i svjedoči o zajedničkim naporima dviju stranaka u tom pravcu”, saopšteno je iz SPP-a.

Tomislav Žigmanov je aktuelni ministar za ljudska i manjinska rava i društveni dijalog, a Usame Zukorlić je potpredsjednik Skupštine Srbije.

Za 17. decembar 2023. godine najavljeno je održavanje vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u više gradova i opština u Srbiji, kao i pokrajinskih u Vojvodini.

Izvor i foto: SPP

Povezane vijesti

%d bloggers like this: