27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Akademska inicijativa “Forum 10”: U Srbiji ugrožene osnovne evropske vrijednosti, u Sandžaku udaljavanje od demokratije veliki izazov

NVO Akademska inicijativa “Forum 10” je povodom obilježavanja 9. maja, Dana Evrope upozorila na nedovoljnu posvejćenost primjeni i ugroženosti osnovnih evropskih vrijednosti u Republici Srbiji.

“Predstojeći Dan Evrope dočekujemo u atmosferi u kojoj se temeljne evropske vrednosti nalaze na ispitu u Srbiji. Takva situacija je najvećim delom rezultat dugotrajnog procesa nedovoljne privrženosti i posvećenosti primeni evropskih vrednosti od strane onih koji bi trebalo da osiguraju njihovo usvajanje i implementaciju”, navedeno je u saopštenju te NVO iz Novog Pazara.

Posebno naglašavaju da za multietničke sredine kao što su to opštine u Sandžaku, čiji građani imaju velika očekivanja od primjene evropskih vrijednosti i standarda, “svako udaljavanje od principa demokratskog upravljanja, vladavine prava, slobode i jednakosti građana, poštovanja ljudskih i manjinskih prava i borbe protiv socijalne isključenosti i diskriminacije predstavlja veliki izazov”.

NVO Akademska inicijativa „Forum 10“ ovim putem ukazuje na važnost i još jednom poziva sve aktere – javne vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou, civilno društvo i građane/ke na suštinski dijalog o budućnosti procesa evropskih integracija u Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: