27 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Sandžak Srbija

Povodom otvaranja konzulata ambasadorica Bosne i Hercegovine dolazi u Novi Pazar

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aida Smajić boraviće u ponedjeljak u Novom Pazaru gdje će se susresti sa predstavnicima grada i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Kako je najavljeno ambasadorica Smajić, sastaće se u ponedeljak 8. marta u 11 sati sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem u zgradi Gradske uprave.

Bošnjačko nacionalno vijeće će u ponedjeljak u 13 sati posjetiti ambasadorica BiH u Beogradu i tom prilikom se susresti sa rukovodstvom Vijeća, najavljeno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aida Smajić predala je akreditivno pismo u septembru 2019. godine i po prvi put će boraviti u zvaničnoj posjeti Novom Pazaru, a povodom najavljenig otvaranja generalnog konzulata te zemlje za sandžačku regiju, saznaje SNews.

Otvaranje generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru inicirano 11. maja 2019. godine, kada je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće i Sandžak i prisustvovao obilježavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Vlada Srbije dala je 25. februara ove godine saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru.

Dogovor između dvije zemlje o otvaranju bosanskog konzulata u Novom Pazaru postignut je u junu 2020. godine.

Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru.

Podsjećamo da je predsjedništvo BiH 19. juna 2019. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci.

Kako je tada saopšteno iz Predsjedništva BiH donesena je odluka o pokretanju postupka za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru biće prvo diplomatsko predstavništvo jedne zemlje u najvećem sandžačkom gradu i u Srbiji.

Otvaranje svog konzulata najavila je još 2016. godine Republika Turska, a to je tokom posjete Srbiji potvrdio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: