29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

Upis na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru počinje 23. juna, mjesta za 1.019 brucoša

Prema objavljenom konkursu za upis u prvu godinu studija, u školskoj 2021/22. godini, Državni univerzitet u Novom Pazaru na 20 akreditovanih studijskih programa upisaće ukupno 1.019 studenata.

Kako je predočno iz ove visokošlske ustanove Odlukom, kоju je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se oko 70 odsto studenata školuje o trošku budžeta. Planirani broj budžetskih studenata je 684, a samofinansirajućih 335.

Prof. dr Miladin Kostić, rektor je rekao da Državnom univerzitetu gravitira veliki broj studenata, koji su iz Novog Pazara i susednih opština, kao i iz sjevernih dijelova Crne Gore i Kosova.

“Za većinu njih je od presudne važnosti da se školuju kao budžetski studenti, ali je takođe činjenica da Državni univerzitet godinama unazad ne povećava školarine za samofinasirajuće studente, koje su najniže u Srbiji”, istakao je Kostić i dodao da je uz to, najvažnije što ova visokoobrazovna ustanova nudi akreditovane studijske programe i kvalitetno obrazovanje.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gdje se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 110 mjesta.

Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) imaće 110, a Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) 90 brucoša.

Na matematičkim naukama planiran je upis 110 studenata. Na Departmanu za tehničke nauke i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo ima ukupno 214 mjesta. Na hemijsko-tehnološkim naukama predviđen je upis 50 brucoša.

Departman za biomedicinske nauke, (studijski programi: Biologija, Rehabilitacoja i Sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 135 novih studenata. U okviru tog departmana su i osnovne strukovne studije pod nazivom Zdravstvena nega, gde je planiran upis 60 studenata.

Na Departmanu za biotehničke nauke i studijskim programima: Agronomija i Prehrambena tehnologija upisaće se 60 brucoša i reč je o budžetskim mestima.

Studenti koji budu imali status samofinansirajućih, školarinu će plaćati između 50.000 i 60. 000 dinara, zavisno od toga koji studijski program odaberu.

Prijavljivenje za upis počeće 23.i trajati do 25. juna. Upisnim kalendarom, predviđeno je da se prijemni ispiti održe 30. juna i 1. jula.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: