29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak Turska

O Sandžaku 10 hiljada dokumenata u Državnom arhivu Turkiye

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pokrenulo je inicijativu za uspostavljanje saradnje sa Generalnom direkcijom Državnog arhiva Predsjedništva Republike Turkiye.

Inicijativa je pokrenuta preko Konzulata Republike Turkiye u Novom Pazaru, da bi u skorašnjoj posjeti toj zemlji delegacija Vijeća i posjetila Generalnu direkciju Državnog arhiva Republike Turkiye i upoznala predstavnike Arhiva o radu Vijeća i njegovim nadležnostima, navode iz BNV-a.

Kako je istaknuto u narednom periodu planira se formiranje tima informatičara koji će ići na obuku za digitalizaciju osmanske arhivske građe u kojima se govori o Sandžaku i životu u njemu, da bi se kasnije formirao i tim naučnih radnika, historičara istraživača, koji će također proći proces edukacije kako bi bili obučeni da koriste arhivsku građu značajnu za Sandžak.

Državni arhiv Turkiy je uz Londonski najveći na svijetu i posjeduje 90 miliona osmanskih dokumenata, 120 kilometara polica za skladištenje dokumenata i čak 10 hiljada dokumenata o Sandžaku.

Raduje nas činjenica da su pokrenuti koraci ka osnaživanju istraživača u Sandžaku koji će jednog dana moći da obogate sandžačku historiju svojim radom na prevođenju važnih dokumenata, poručili su iz predstavničkog tijela Bošnjaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: