28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

NATO: AWACS patroliraju međunarodnim vazdušnim prostorom, F-35 raspoređeni u Litvaniji, Estoniji i Rumuniji

NATO-ovi AWACS avioni patroliraju savezničkim vazdušnim prostorom u istočnoj Evropi, a mlaznjaci posljednje generacije F-35, nakon ruskog napada na Ukrajinu, raspoređeni su u Litvaniji, Estoniji i Rumuniji saopšteno je večeras iz sjedišta Alijanse.

Kako se podsjeća, NATO-ov avion Boeing E-3A Airborne Warning & Control System ima karakterističnu radarsku kupolu postavljenu na trupu koja omogućava posadi da pregleda područje od više od 310.798 kvadratnih kilometara, ili otprilike veličine Poljske.

Predočeno je i da se mlaznjaci američkog ratnog vazduhoplovstva “F-35 Lightning II” nalaze u Litvaniji kako bi pojačali misiju NATO Air Policinga nakon ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu.

Borbeni avioni pete generacije došli su iz 34. lovačke eskadrile, koja trenutno djeluje iz zračne baze Spangdahlem u Njemačkoj.


Dok su u Litvaniji, oni će biti u pripravnosti kako bi osigurali nebo nad baltičkim saveznicima, zajedno sa mlaznjacima iz Kraljevskih danskih i poljskih zračnih snaga.

F-35 su takođe raspoređeni u vazdušnu bazu Ämari u Estoniji i vazdušnu bazu Fetesti u Rumuniji.

F-35 je avion pete generacije koji donosi sofisticirane komandne i kontrolne sposobnosti u NATO misiju Air Policing. Air policing osigurava sigurnost savezničkog neba presretanjem vazdušnog saobraćaja koji nije u skladu sa međunarodnim pravilima i propisima o avijaciji.

Izvor i foto: NATO Multimedia

Povezane vijesti

%d bloggers like this: