30 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Nauka i tehnologija

Martovski pun mjesec

(Image credit: Starry Night Software)

Martovski pun mjesec će dostići vrhunac u petak (18. marta), samo dva dana prije dolaska proljeća na sjevernu hemisferu, objavio je Space.com

Stoga nije iznenađenje da mnoga tradicionalna imena povezana sa martovskim mjesecom imaju veze sa proljećem i zloglasnim martovskim olujama. Najpoznatiji je Mesec crv, ali i mnoštvo drugih mogućih imena u Sjedinjenim Državama, među kojima su Olujni mesec ili Mesec gladi, navodi Almanac.com.

Mjesec će dostići svoj vrhunac u 08.18 sati (07:18 GMT), ali ako niste u mogućnosti da izađete tako rano ujutru, i dalje će izgledati otprilike pun do subote ujutro, objavila je NASA u svom vodiču. S obzirom da proljećna ravnodnevica dolazi u nedjelju (20. marta), ovo je poslednji pun mjesec tokom zime u ovoj godini.

video

Za ljubitelje astronomije se predočava da je pun mjesec lahka meta za posmatranje, čak i golim okom. Ako imate pri ruci dvogled ili teleskop, možda ćete moći da uhvatite nekoliko kratera na površini, iako je takve objekte lakše uočiti kada je dio mjeseca u sjenci.

Ako se posmatra rano ujutru, moguće je vidjeti mnoštvo planeta koje prate mjesec. Venera, Mars i Saturn su svi vidljivi na nebu ujutru, iako će prve dvije planete biti mnogo lakše uočiti jer su svjetlije i više na nebu, navodi Ski&Telescope.

Položaj Mjeseca na ekliptici često dovodi do priličnog poravnanja sa planetama na večernjem ili jutarnjem nebu, pa pazite ovdje na Space.com za predstojeće prilike da uočite mjesec u blizini planeta.

Izvor: space.com

Povezane vijesti

%d bloggers like this: