27 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Novi Pazar Sandžak Zanimljivosti

Rezultati arheoloških istraživanja sjeverne tabije Bedema promijenili opis historije Novog Pazara i Sandžaka

U okviru programa “70 godina muzeja u Novom Pazaru” danas je u prostorijama gradskog muzeja “Ras” održana prezentacija arheoloških istraživanja sjeverne tabije Bedema, odnosno Novopazarske tvrđave.

Prezentaciju u Muzeju održao je korukovodilac istraživanja, arheolog Mustafa Baltić, zajedno sa kolegom arheologom i rukovodilac projekta Vladanom Vidosavljevićem. O značaju arheoloških istraživanja je govorio direktor Muzeja Fuad Baćićanin.

Istraživanja su vršena u tri kampanje od 2019. do 2021. godine. Među nalazima je najznačajniji novčić pronađen prilikom čišćenja santrača kule “Džephane”, mađarski srebrni dinar iz 1618. godine (vladar Matijas II), koj pokazuje da bi najraniji period gradnje kule mogao biti 1618. godina.

Otkriven je i tipični osmanski objekat izgrađen prije nego što je građena tabija, kao i mezar šehida Hajrudina od 24 sefera 920. h.g, odnosno 20. aprila 1542. godine, sa sačuvanim nišanom.

Baltić je predočio da je tokom istražovanja došlo do brojnih rezultata, poput pronalaska kule Džephane i baruthane, zindana, nekropola i novca, kao i pomjeranja do sad poznatih historijskih stvari.

On je izveo zaključak da, pronađena osnova zida u centralnom dijelu tabije može sa sigurnošću potvrditi da je kultura graditeljstva na ovom prostoru postojala prije Bečkog rata (između Osmanskog carstva i evropskih sila od 1683. do 1699.) i da, u osnovu na dosadašnji, mijenja opis historije Novog Pazara i ovog područja.

Tokom ovog skupa su predstavljeni zanimljivi detalji i pronađeni pokretni i nepokretni arheološki materijal, među kojim i muhur (pečat) za koji će detalji biti saopšteni nakon konzervacije.

Iskopavanja su bila podstaknuta namjerom grada Novog Pazara da izvrši revitalizaciju otkrivene kule Džephane i uređivanje prostora oko nje radi konačne prezentacije nađenih ostataka arhitekture.

Arheološka iskopavanja Sjeverne tabije Novopazarske tvrđave, koja je u tri kampanje sprovodio Muzej Ras Novi Pazar, finansirao je Grad Novi Pazar i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Muzej Ras Novi Pazar tokom ovog mjeseca održava brojne aktivnosti, a sljedeća aktivnost je tribina „Pazarski rock – historija i putevi“ koja će se realizovati 10. juna u 20 sati.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: