Aktuelno Crna Gora Društvo Ekonomija

Crna Gora zbog poskupljenja ukinula PDV na hljeb

Skupština Crne Gore usvojila zakonske prijedloge koji se tiču ukidanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) na hljeb i akcize na plastiku koja se koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića.

Ova odluka za koju su glasala 54 poslanika vlasti i opozicije je donešena kao odgovor na svakodnevna poskupljenja hrane

Smanjenje PDV-a na hljeb sa sadašnjih sedam na nula odsto, uticaće i na smanjenje cijene hljeba u Crnoj Gori. Hljeb je od početka godine poskupio 30 odsto i sada jedna vekna košta 0,80 eura.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u kojima je predviđeno ukidanje PDV-a na hljeb i Predlog dopune Zakona o akcizama kojom je propisano da se od akciza izuzmu proizvodi od plastike, podnijeli su poslanici SD-a Damir Šehović, Ivan Brajović i Boris Mugoša.

Šehović je tokom obrazlaganja zakona u Skupštini kazao da bi ova dva predloga trebalo da riješe probleme koji tište građane.

„Prvim zakonom želimo da smanjimo PDV na hljeb sa sadašnjih sedam odsto na nula odsto i da time doprinesemo da se cijena ove osnovne životne namirnice, koja je početkom godine poskupila 30 odsto, smanji, ali i da se stane na kraj jednoj nepoštenoj i nepravednoj praksi da država zarađuje na povećanoj cijeni hljeba“, poručio je Šehović.

On tvrdi da država zarađuje na način što je cijena povećana, a PDV je ostao nepromijenjen.

„Usvajanjem ovog zakona rješavamo te devijacije koje i te kako imaju odraz na životni standard najšire kategorije stanovništva. Odlučili smo se da to učinimo obaranjem stope PDV-a, jer cijenimo da je to pravedno rješenje“, smatra Šehović.

Izvor: AA, RTCG, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: