28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

Aprilski mlad mjesec, pred kraj ramazana, donosi rijetko hibridno pomračenje

Mlad mjesec nastupa nešto poslije ponoći u četvrtak (20. aprila). Kada se prvi djelić mjeseca pojavi 21. ili 22. aprila nakon mladog mjeseca, to će označiti kraj svetog mjeseca ramazana za muslimane širom svijeta, istovremeno označavajući kraj rijetkog tipa pomračenja, objavio je Space.com.

Aprilski mlad mjesec i početak ovog novog lunarnog ciklusa takođe su značajni jer dolazi nakon rijetkog i izuzetnog nebeskog događaja zvanog hibridno pomračenje Sunca. Ovaj oblik pomračenja je neobičan jer vidi kako Mjesec blokira sunčevu svjetlost, ali prelazi između potpunog pomračenja Sunca u prstenasto pomračenje u zavisnosti od nečije tačke gledišta.

Hibridno pomračnje se može pratiti preko ovog youtube kanala

Faza mladog mjeseca označava tačku u lunarnom ciklusu od 29,5 dana kada mjesec prolazi blizu Sunca i proguta ga njegova svjetlost. Prema In the Ski, Zemlja, Mjesec i Sunce su poravnati u približno pravoj liniji tokom mladog mjeseca, sa mjesecom u sredini, koji se pojavljuje ispred sunca.

Dakle, sva svjetlost naše zvjezde sija na suprotnoj strani Mjeseca, što znači da je lunarno lice koje vidimo sa Zemlje skoro potpuno tamno. Tokom narednih dana, sunčeva svjetlost će ponovo početi da puzi po lunarnom licu, a na ivici Mjeseca će se u početku tokom faze rastućeg polumjeseca pokazivati samo tanak dio svjetlosti.

Islamski kalendar potpuno tamnu fazu mladog mjeseca da označi kraj mjeseca

Kraljevski muzej u Griniču objašnjava da su hiljadama godina prije pronalaska uređaja za mjerenje vremena, naši preci koristili lunarni ciklus za mjerenje vremena. Islamski kalendar je kreiran na ovaj način i predstavlja kalendar „lunarne vidljivosti“ koji koristi potpuno tamnu fazu mladog mjeseca da označi kraj mjeseca.

Novi mesec počinje u islamskom kalendaru kada se prvo svjetlo može vidjeti na lunarnom licu poslije mladog mjeseca.

Hilal Göründü

„29. svakog islamskog kalendarskog mjeseca, muslimani izlaze poslije zalaska sunca u potrazi za mjesecom“, objasnio je direktor Društva Novog polumjeseca, Imad Ahmed.

„Ako možete da vidite polumjesec 29., taj mjesec ima 29 dana. Ako ne možete, znači da taj mjesec ima 30 dana. Zato, na primjer, u nekim godinama ramazan ima 29 dana, a u drugim godinama ima 30 dana”, pojasnio je on.

Početak mjeseca označava početak ramazana, ali činjenica da je ovo zasnovano na sposobnosti da se vidi ovaj tanak mjesečev srp znači da je proslava koja traje mesec dana počela ranije u nekim regionima svijeta od drugih. Na primjer, muslimani u Velikoj Britaniji počeli su da slave ramazan 23. marta nakon što su vidjeli polumjesec u srijedu, 22. marta, ali u drugim dijelovima svijeta gdje ovo nije bilo vidljivo, poput Indije, proslave su počele dan kasnije.

Hilal tüm Müslümanlara göründü - Yeni Şafak

Isto će važiti i za kraj ovih bladana. U nekim dijelovima svijeta ramazan će se završiti kada mjesec potpuno padne u mrak u četvrtak, 20. aprila , ali u drugim dijelovima planete to će doći dan kasnije, u petak, 21. aprila.

„Neki muslimani striktno prate proračune, dok drugi striktno prate viđenja Mjeseca, a neki prate kombinaciju i jednog i drugog“, objasnio je Masačusetski institut za tehnologiju na svojoj veb stranici “Division of Student Life”.

„Šta će muslimani izabrati da slijede može zavisiti od njihovih vjerskih uvjerenja, gdje su živjeli u svijetu i šta praktikuju njihove porodice. Dan nakon završetka Ramazana obilježava se islamskim vjerskim praznikom koji se zove Ramazanski bajram”, navoodi se.

Izvor: space.com

Povezane vijesti

%d bloggers like this: