25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

BiH: Zbog ubistva oko 100 osoba na području Nevesinja uhapšeni nekadašnji komandanti i pripadnici VRS-a

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, u više gradova izvršili su lišenje slobode 8 osumnjičenih osoba, saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su komandanti i pripadnici VRS, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja.

“Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života. U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve”, navode iz Tužilaštva BiH.

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

Kako se navodi u saopštenju u okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu saradnju sa SIPA-om BiH i OSA-om BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas , od ranih jutarnjih sati, realiziraju operativnu akciju na području Nevesinja, Gacka, Trebinja, Banje Luke i Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je tokom 1992. godine na području Nevesinja i Mostara počinjeno krivično djelo iz člana 172. stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Zločin protiv čovječnosti“, u vezi sa čl. 29. i 180. st. (1) i (2) istog zakona, te krivično djelo iz člana 175. stav (1) tačka a) „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“, u vezi sa članom 180. stav (1), takođe propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, saopštila je SIPA.

Akcija se realizira po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: