Aktuelno Društvo Globus

Bivši predsjednik Argentine ukopan na muslimanskom groblju

Bivši predsjednik Argentine Carlos Saul Menem sahranjen je jučer na muslimanskom groblju u Buenos Airesu, javlja Anadolu Agency (AA).

Bivši argentinski predsjednik Menem preminuo je u nedjelju, a aktuelni šef te države Alberto Fernandez proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

“Iako je prešao na katoličanstvo, on će počivati u miru na islamskom groblju, pored mog brata”, saopćila je ranije Menemova kćerka Sulemita.

Njegov sin Carlos Menem Jr. poginuo je u helikopterskoj nesreći 1995. godine.​​​​​​​

Menem je rođen 2. jula 1930. godine u sirijskoj imigrantskoj porodici i odgajan je kao musliman, ali je prešao na katoličanstvo i ušao u političke vode.

Sahrana preminulog predsjednika održana je jučer na muslimanskom groblju San Justo u La Matanzi, a prisustvovali su joj članovi porodice i prijatelji.

Lokalni mediji javljaju da su tokom sahrane proučeni i odlomci iz Kur’ana, a da je po završetku vjerskog dijela obreda zasvirala i pjesma Franka Sinatre “My Way”.

Menem je bio 44. predsjednik Argentine i na čelu te zemlje bio je od 1989. do 1999. godine. Do smrti je obnašao funkciju senatora iz La Rioja.

Izvor: STAV, AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: