Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV odloži dio svojih aktivnosti vezanih za popis

Bošnjačko nacionalno vijeće je saopštilo da je odložilo dio svojih aktivnosti vezanih za popis stanovništva za narednu godinu, pošto je Narodna skupština Republike Srbije početkom ovog mjeseca donijela zakon kojim se predstojeći popis stanovništva odlaže za oktobar 2022. godine

“Bošnjačko nacionalno vijeće je odložilo dio aktivnosti koji se odnose na kampanju pravilnog izjašnjavanja na popisu odnosno one aktivnosti kampanje vezane za nacionalni identitet, položaj i status Bošnjaka”, istakli su iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, dodavši da su aktivno bili uključeni u pripreme za popis.

BNV i ostala nacionalna vijeća u Srbiji preuzeli su inicijativu i predložili model uključivanja nacionalnih vijeća u proces sprovođenja popisa.

BNV se uveliko pripremalo za popis stanovništva tako da je početkom februara predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić postigla dogovor sa rukovodstvom Republičkog zavoda za statistiku. Dogovor podrazumjeva da predstavnici Vijeća učestvuju u radnim tijelima od republičkog do lokalnog nivoa.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: