26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

BNV: Srbija posvećena projektima jednonacionalne države, Bošnjacima uskraćena brojna prava

Iako su u Republici Srbiji ljudska prava regulisana Ustavom kao najvišim pravnim aktom i drugim sistemskim zakonima, Srbija danas, 73 godine nakon usvajanja Univerzalne deklaracije, ostaje zemlja posvećena projektima jednonacionalne države potpuno marginalizujući manjinske narode i manjine koje žive na njenoj teritoriji, ocjenjeno je danas iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

“Bošnjačko nacionalno vijeće, već duži niz godina, ulaže napore da istakne selektivno sprovođenje zakona države prema svim, svojim, građanima što je prvi vid ugrožavanja ljudskih prava. Bošnjaci kao autohton narod na ovim prostorima, nisu zadovoljni svojim položajem u Srbiji zbog diskriminatornog odnosa i uskraćivanja brojnih prava koja su Bošnjacima garantovana”, zaključuje se u saopštenju.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić, prisustvovala je danas u Beogradu Forumu za ljudska prava koji se organizuje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Forum organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u partnerstvu sa Timom Ujedinjenih nacija, OEBS, Kancelarija Saveta Evrope, i Nacionalnim konventom za EU Forum, a predsjednica Vijeća prisustvovala je izlaganju teme „Društvene grupe i pristup ljudskim pravima“.

Congue iure curabitur incididunt consequat

Na Forumu se govorilo i o temama „Siromaštvo i ciljevi održivog razvoja“ i „Društveni dijalog: praksa, efekti i dalji koraci“.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svuda u svijetu 10. decembra i to od 1950. godine na dan kada je dvije godine ranije potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, kojom je prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika“. Ovim dokumentom je istaknuto da su ljudska prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: