23 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Srbija

Projekcija da će se autoput Bar – Beograd na granici Srbije i Crne Gore sastaviti u narednih pet godina

Crna Gora planira da naredne godine nastavi gradnju auto-puta, krak prema Srbiji, od Mateševa do Andrijevice, koja je procijenjena na oko 400 miliona eura, a projekcija je da će se autoput od Bara do Beograda na granici Srbije i Crne Gore sastaviti u narednih pet godina, prenose podgorički mediji.

Kompletna trasa auto-puta predstavlja pravi infrastrukturni poduhvat sa više desetina mostova, tunela, a o kompleksnosti projekta svjedoči i to što se na auto-putu drastično mijenja i nadmorska visina, te će se vozači u nekom trenutku nalaziti na 63 metara nadmorske visine, a na sljedećoj dionici će biti i na 1.100 metara, piše Srbija Danas i dodaje da će projektovane brzine na dionici kroz Crnu Goru biti 100 kilometara na čas, a kroz Srbiju od 80 do 130 kilometara na čas, u zavisnosti od terena.
Putanju od Beograda do Boljara, Srbija je u velikoj mjeri uradila. U novembru 2016. godine otvorena je dionica Ljig – Preljina od 40 kilometara, dok je dio od Obrenovca do Čačka završen u avgustu 2019. Dionica od Preljine do Požege još je u izgradnji, a rok za njen završetak zakazan je za januar 2022. godine, a vrijednost radova je 450 miliona eura.
Ostala je da se uradi i najteža dionica puta, a to je 107 kilometara od Požege do crnogorske granice.
Crna Gora planira da naredne godine nastavi gradnju auto-puta, krak prema Srbiji, od Mateševa do Andrijevice, koja je procijenjena na oko 400 miliona eura.

Radovi na prvoj dionici auto-puta Bar-Boljare u Crnoj Gori mogli bi biti završeni do kraja godine, ako samo tehnički parametri budu uticali na njihovu dinamiku, saopštio je prošlog mjeseca  zamjenik šefa nadzora izgradnje na tom projektu Jovan Ivanović.

Autoput Bar-Boljare dio je Koridora 11 koji će Crnu Goru i Srbiju, preko općina Bijelo Polje i Sjenica, povezati sa Evropskom unijom.

Prema posljednjim najavama Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda autoput preko Pešteri, dionica od Požege preko Ivanjice do Boljara, dužine 107 km, može početi da se gradi 2021. godine.

Poslednja je dionica Koridora 11 koja bi spojila Beograd sa Crnom Gorom je najskupllji dio te saobraćajnice kroz Srbiju.

Trasa Požega-Boljare ide od Požege preko Arilja, Ivanjice i sredinom Peštera do Boljara gdje treba da se poveže s Crnom Gorom.

Prolazak auto put kroz regiju Sandžak se vidi kao mogućnosti za razvoj regije, posebno nerazvijene općine Sjenica. Pored autoputa, kroz Peštersku visoravan planirana je izgradnja četiri petlje, deset benzinskih pumpi, 18 odmorišta i 107 retenzija.

Prvi dio Koridora 11 kroz Srbiju, u dužini od 40,4 kilometra, od Ljiga do Preljine, otvoren je početkom novembra 2016. godine.

Od projektne dokumentacije za ovih 107 kilometara Koridora 11 do sada je urađena preliminarna studija izvodljivosti sa generalnim projektom.

Auto-put E763 Beograd – Južni Jadran, u narodu poznatiji kao Koridor 11, će povezivati Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Protezaće se od Temišvara, preko Vršca, proći će kroz Beograd, pa dalje preko Čačka, Požege, Podgorice do Bara, a onda morskim putem, preko Jadrana biće povezan sa Barijem u Italiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: