29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Bošnjaci 11. maja obilježavaju Dan bošnjačke nacionalne zastave

Izložbom radova, dodjelom nagrada pobjednicima sa likovnog konkursa “Boje moje zastave” i svečanim podizannje zastave na jarbol, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u četvrtak će započet obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Kako je najavljeno iz BNV, u okviru ovog nacionalnog blagdana Bošnjaka Sandžaka, u ponedjeljak, 15. maja, u Sali Doma kulture u Prijepolju će biti održana promocija knjige “Historija zara, peče, vela i feredže u Sandžaku”, autora Hivza Gološa.

Kao jedan od tri bošnjačka nacionalna Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i diljem dijaspore od 2005. godine obilježavaju 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće.

Zastava je za Bošnjake simbol identiteta, podstiče na jedinstvo i mir i svaki motiv na njoj, od bijele boje, do ljiljana i polumjeseca, ima posebnu poruku i značenje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: