Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Bošnjačke žrtve iz Žepe predstavljene kao “srpske” iz Oluje, za sve kriva agencija iz Srbije

Tokom zajedničkog obilježavanja 4. avgusta, ˝Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u operaciji Oluja˝, koju su u Prijedoru organizirale vlasti Srbije i Rs-a, kao propagandni materijal korištene su fotografije progona Bošnjaka iz Žepe, u julu 1995. godine.

Korisnici društvenih mreža uočili su da se na videozidu iza leđa Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Rs pojavljuje Sabina Mujkić, Bošnjakinja, čiji je lik na fotografiji manipulativno vjerovatno trebao prikazati patnju uplašene srpske majke s djecom u progonu iz Hrvatske.

˝Kada zafalili materijala u propagandi onda na obilježavanju Oluje u pozadinu postaviš fotografije progona Bošnjaka iz Žepe jula 1995. godine. Prema potvrdi njene kćerke Nermine, žena na fotografiji je Bošnjakinja Sabina Mujkić sa bebom u rukama. Iza nje je, također po potvrdi onih koji je poznaju, Osmana Podžić, također iz Žepe. Fotografija je nastala tokom progona i deportacije bošnjačkih civila nakon okupacije Žepe jula 1995. godine. Ovo je nečuveno, ovakva i slične zloupotrebe u službi velikosrpske propagande su rađene i tokom cijelog perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Rađene su u istoj kuhinji preko Drine. Tako se rađaju mitovi i kreira mitologija˝, napisao je Alvir Hasanović, uporedivši dvije fotografije – originalnu i onu koju su srbijanske i vlasti iz Rs-a koristile u propagandne svrhe. 

Povodom ovog bizarnog pokušaja prekrajanja historije 1990-ih, oglasio se i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, koji je na društvenoj grupi X, ranije poznatoj kao Twitter, uz fotografiju Sabine i Nermine, koja je snimljena u autobusu prilikom progona, objavio i poruku da je po uzoru na ovo napisana i historija o Drugom svjetskom ratu.

˝Onom (ratu) u kojem su nas ´oslobađali´. Uglavnom od vlastitih života i imovine. Nikad više˝, poručio je, između ostalog, Suljagić.  

Nakon sramne zloupotrebe fotografije protjeranih Bošnjaka iz Žepe u svrhu obilježavanja stradanja Srba tokom ‘Oluje’ i razotkrivene laži, oglasili su se i iz RS-a, pišu vijesti.ba.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopštilo je “da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio obilježavanje 28 godina od srpskog stradanja u pogromu “Oluja” predstavlja nehotičnu i nenamjernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala video materijal, a koju je angažovalo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije”.

“Pokušaj pojedinih sarajevskih medija da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo šta osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažovana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala video-materijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i “mjerenje” čije je stradanje veće”, saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da su, nažalost, broj žrtava i razmjere stradanja tokom posljednjih sukoba na prostoru bivše Јugoslavije tolike da je “dostupno more fotografija koje o tome svjedoče”.

“Pogriješiti o etničkoj pripadnosti neke od osoba sa tih fotografija je greška koja se dešava čak i profesionalcima. Ministarstvo dijeli stav Njegove svetosti patrijarha Porfirija da žrtve i majčine suze nemaju ni vjersku, ni etničku pripadnost i da mi jednako žalimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom”, navode iz Ministarstva. Rs-a.

Za Vijesti.ba je govorila djevojčica sa fotografije Nermina Mujkić, koja je u trenutku snimanja fotografije, imala samo tri mjeseca i bila je u krilu svoje majke Sabine.

“Malo sam i u šoku, kada sam vidjeli da fotografija moje majke i mene stoji na obilježavanju Oluje. Za nas je takvo korištenje fotografije poniženje, za koga nije uredu je, ali za mene jeste. I ovo je još jedan šamar i za mene i moju porodicu, rekla je Mujkić.

Njena majka Sabina također je u šoku nakon današnjih događaja.

Izvor: STAV, vijesti.ba

Foto: Istraga.ba/twittwr

Povezane vijesti

%d bloggers like this: