26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Turska

BS: Turska dokazani prijatelj Crne Gore, u 25 država svijeta će pružati konzularnu pomoć državljanima Crne Gore

Bošnjačka stranka (BS) je poručila da je Republika Turska dokazani prijatelj države Crne Gore i ponosni smo što će upravo Turska u 25 država svijeta pružati konzularnu pomoć državljanima Crne Gore.

“Neshvatljivo je da nekome u Crnoj Gori danas može da smeta to što će državljanima Crne Gore u zemljama gdje naša država nema konzularna predstavništva, Republika Turska pružati konzularnu pomoć. Na sreću građanske i multietničke Crne Gore, ovakve izjave dolaze od političara čija podrška je u konstantnom padu i čije izjave ne odslikavaju volju većine građana Crne Gore”, navoda u reagiranju iz BS-e.

Svjesni smo, naglašavaju, da svi građani koji žele dobro Crnoj Gori podržavaju ovakvu odluku, jer je riječ o zemlji čija je diplomatija u samom svjetskom vrhu.

“Republika Turska ima tradiciju u diplomatiji i zahvalni smo što je prihvatila da bude od pomoći našim državljanima. Ovakvi sporazumi u diplomatiji su nešto što je praksa i Crna Gora ima slične sporazume i sa drugim državama, između ostalog sa Srbijom, BiH, Poljskom, Bugarskom, Hrvatskom. Na ovaj način se postiže ušteda sredstava iz budžeta”, ukazuju i podvlače da je Turska istinski prijatelj Crne Gore, dokazuje i to da će svim državljanima Crne Gore u 25 zemalja pružati besplatnu konzularnu zaštitu, za razliku od nekih drugih zemalja, kojima Crna Gora plaća za konzularnu pomoć.

Uostalom, naglašavaju iz Bošnjačke stranke da je Turska  iskren saveznik i partner i to je dokazala mnogo puta do sada i podjećaju da je Kancelariji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), više stotina kapitalnih projekata, finansirano je od strane građana Turske u oblastima zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, infrastrukture.

Tokom pandemije koronavirusa iz Turske su među prvima poslali pomoć za Crnu Goru.

“Mi u Bošnjačkoj stranci izuzetno cijenimo i pomoć koju je ova država pružila Crnoj Gori tokom NATO integracija. Tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i Turske na ponos su svakog građanina naše zemlje. Bošnjačka stranka će i u narednom periodu dati doprinos da se ti odnosi još više unaprijede”, zaključeno je iz BS-e.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: