16 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

U Sarajevu održan LGBTI protest i protesti protiv “Povorke ponosa”

U Sarajevu je u subotu održan LGBTI protest, prepoznatljiv javnosti po nazivu Bh. povorka ponosa, pod sloganom “Otpor sa margine”. Protest je trajao sat i po, nakon čega su se učesnici počeli razilaziti, prenosi Faktor.

Procjene govore da je na protestu bilo prisutno oko 300 učesnika Povorke. Među prisutnima su bili prisutni domaći, kao i strani zvaničnici.

Organizatorica Bh. povorke ponosa Lejla Huremović kazala je novinarima, između ostalog, da je “svaka treća osoba doživjela je neku vrstu nasilja”, uključujući diskriminaciju na poslu te na drugim mjestima u svakodnevnom životu.

“U školama se može čuti od profesora da je homoseksualnost bolest. Dakle, sam obrazovni sistem nije apdejtovan. U društvu još postoje predrasude, i društvo nas ne može upoznati. Zbog toga postoji Povorka ponosa. Ne možemo biti vidljivi da pošaljemo poruku društvu da nasilje nije u redu i da ljubav uvijek pobijedi mržnju”, kazala je Huremović.

________________________________________________________________________________

Reagiranje Nezira Halilovića Muderisa, ratnog komandanta Armije R BiH i istaknutog islamskog učenjaka u Bosni i Hercegovini

________________________________________________________________________________

Zbog povorke na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine mnoštvo je policijskih snaga, a kako je ranije najavljeno ovogodišnju Povorku ponosa osigurava 1.000 policajaca.

Razlozi za pojačane mjere sigurnosti jer su nerijetko pripadnici LGBTI populacije, koje ovim događajem žele ukazati na svoj loš status, često žrtve nasilja.

Povorka je krenula iz parka Safeta Isovića u 12 sati. Učesnici su nosili transparente kojima se poziva na osiguranje njihove ravnopravnosti, a planirano kretanje povorke je kroz ulicu Koševo, glavnu sarajevsku ulicu Maršala Tita, dok je krajnja tačka Trg BiH.

Organizatori kažu da je u proteklih godinu dana izrađen Akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba za koji kažu da je važan dokument kojim su propisani niz strateških ciljeva koji bi trebali unaprijediti kvalitet života tih osoba u Bosni i Hercegovini.

“Danas izlazimo na ulice kako bismo poslali jasnu poruku društvu da nasilje nije način i da je vrijeme da se okrenemo drugim vrijednostima te da ljubav pobijedi mržnju”, zaključila je Huremović.

Prva Bh. povorka ponosa u Sarajevu održana je pod sloganom “Ima izać” 8. septembra 2019. godine. Učestvovalo je više od 1.000 osoba i održana je bez incidenata.

Druga Bh. povorka ponosa održana 23. augusta 2020. godine u Sarajevu kada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilirali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Prva povorka ponosa u svijetu organizirana je u New Yorku, 1970. godine 28. juna na godišnjicu i u čast Stonewallske pobune. Ovaj događaj je jedna od historijskih prekretnica u borbi za prava LGBTI osoba.

Povorka ponosa tako postaje jedan od najvidljivijih i najefektivnijih načina da se skrene pažnja na probleme, količinu diskriminacije i izazove s kojima se suočavaju identiteti u duginom spektru LGBTI skraćenice: lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interspolne osobe.

Prva povorka ponosa u Evropi organizirana je 29. aprila 1972. godine u Berlinu. Odmah naredne godine uslijedile su povorke ponosa u Londonu, Dublinu, Oslu, Helsinkiju i Amsterdamu. Sve ove povorke su značajno promijenile poziciju LGBTI osoba u društvu, pridonijele su vidljivosti i postavljanju političkih zahtjeva.

–  Potreba za očuvanja tradicionalnih vrijednosti

U centru Sarajeva održan je Protest ponosa i časti u organizaciji Inicijative Iskorak i novoosnovane Bosanske narodne stranke – V.N.D. kao kontraprotest Povorci ponosa koja se danas održava u Sarajevu.

Učesnici tog protesta kažu da im je namjera upozoriti na potrebu očuvanja tradicionalnih vrijednosti.

Navode da i oni kao i pripadnici LGBTI populacije imaju pravo da kažu svoje mišljenje i izraze ga na ulicama.

“Koristmo svoje građansko i demokratsko pravo da izrazimo svoj protest jer svaka akcija podrazumijeva reakciju. Ovo je reakcija na skup LGBTIQ populaciji kako bismo digli glas i kazali jedno veliko NE njihovom načinu života i njihovim vrijednostima koji nam se agresivno i radikalno nameću”, kazao je Sanin Musa, organizator protesta.

Protive se, kažu, njihovim standardima uvođenja udžbenika iz kojih bi djeca trebala učiti, a Musa dodaje da se ne protive njihovom pravu izbora jer živimo u demokratskoj zemlji i svako ima pravo da izrazio ono što želi ne ugrožavajući drugoga.

“Gdje god se LGBTIQ populacija ovako nametala bilo je otpora. U Hrvatskoj su, koja je članica Evropske unije, prije nekoliko mjeseci bili fizički napadi”, podsjetio je Musa.

Zbog održavanja manifestacije “Anti LGBTIQ protest” obustavljen je saobraćaj na trasi kretanja učesnika i to u ulici Maršala Tita – dionica od raskrsnice s ulicom Kaptol do raskrsnice s ulicom Kulovića.

Privremenu izmjenu režima saobraćaja vrše pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji saobraćaj preusmjeravaju na alternativne pravce.

Izvora: faktor.ba

Povezane vijesti

%d bloggers like this: