20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Politika Regija

Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisale sporazume o graničnim prelazima

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić potpisali su danas Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, kao i anekse Sporazuma o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.

Kako je saopšteno iz MUP-a Crne Gore ministri su razgovarali i o unaprjeđenju saradnje u oblasti bezbjednosti, a konstatovano je da postoji obostrana spremnost za jačanje međusobnih odnosa i zajedničkih interesa.

Sekulović je kazao da će Sporazum o izmjenama  i dopunama Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj dodatno omogućiti efikasnije rješavanje svakodnevnih životnih pitanja stanovništva koje živi u pograničnim područjima obje države.

Govoreći o potpisanim aneksima Sporazuma o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima, ministar Sekulović objasnio je da će na njima biti primijenjen koncept integrisanog upravljanja granicom.

“Zajednički granični prelazi doprinijeće jednostavnijoj i bržoj graničnoj kontroli, racionalizaciji i jačanju uzajamnog povjerenja, unapređenju saradnje između graničnih službi i efikasnijoj primjeni zajedničkih mjera u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala”, kazao je Sekulović.

Cikotić je istakao da ga raduje kontinuirana stabilnost odnosa između dvije zemlje.

“Građani obje države će slobodnije, jednostavnije  i lakše prelaziti granicu. Time potvrđujemo univerzalne principe integracije i povezivanja, a ne fragmentacije”, kazao je Cikotić.

Ministar Cikotić pozvao je ministra Sekulovića u posjetu Bosni i Hercegovini, kao i nastavak razgovora o bezbjednosnim izazovima na najvišem nivou.

Foto: B. Čupić-Vlada Crne Gore, https://www.flickr.com/photos/vladacg/51192424725/in/photostream/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: