26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Elma Elfić ubjeđena, ukoliko je istina, Muftija ispoštovao sve šerijatske principe; Mešihat IZuS demantuje da je Belkisa Crnovršanin dolazila sa dokumentima o šerijatskom braku

Nakon navoda u medijima da se, navodno, njegova treća supruga Belkisa Crnovršanin javila sa dokazima da je bila njegova treća supruga i vjenčana po šerijatskim propisma i tražila nasljedstvo u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, druga supruga Muamera Zukorlića i aktuelna pomoćnica ministr prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Elma Elfić se oglasila preko instagrama ističući da je ubijeđena da je Muftija ispoštovao sve šerijatske principe.

“Što se tiče novonastale situacije, ubjeđena sam, ukoliko je istina, da je Muftija ispoštovao sve šerijatske principe i shodno tome treba donositi odluke”, navela je Elfić u reagiranju.

Ona je napisala kako je Muftija bio veliki čovjek, dobar musliman, ponosan Bošnjak, osjećajan sin, pouzdan saradnik i poslovni partner, divan suprug i još divniji otac.

“Sve ostalo što se tiče njegove privatnosti, a koju je držao ispod nivoa vodostaja za djecu i mene, tu ostaje uz svo poštovanje njegovih odluka. Za života, u javnosti je ponosno demonstrirao gdje se ko nalazio u njegovom životu, zato nemam potrebe nikome da se ni poslovno ni privatno dokazujem i ispunjavam emanete. Sve što je zhtjevao ispunila sam za vrijeme njegovog života”, poručila je.

Izrazila je žaljenje zbog, kako je navela, što danas ne govorimo o doprinosu koji je on, i njegov tim, doprineo ovom Regionu u prethodnim decenijama, već o njemu govorimo na način na koji nismo govorili za vrijeme njegovog života.

“Dragi moj Muftija nadam se da ne čuješ i ne vidiš šta se događa nakon tvog preseljenja. Uživaj u džennetskim vrtovima”, istakla je.

Srpski taboid Kurir objavio je tekst u kojem piše da je Muamer Zukorlić imao navodno i treću suprugu, novinarka Belkisu Crnovršanin (31) i da se ona pojavila u Mešihatu Islamske zajednice s papirima da su bili vjenčani po šerijatskim zakonima i sa zahtjevom da dobije svoj dio nasljedstva.

– Mešihat Islamske zajednice u Srbiji: Laž o dolasku ženske osobe u prostorije Mešihata sa dokumentom koji potvrđuje šeriatski brak

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je danas saopštio da najoštrije osuđuje ovakve nastupe smatrajući ih zlonamjernim prema rahmetli Muftiji.

“Mešihat Islamske zajednice obavještava javnost da su navodi o dolasku ženske osobe u prostorije Mešihata sa dokumentom koji potvrđuje šeriatski brak i zahtjevom za nasljedstvo lažni i zlonamjerni, sa jasnim ciljem diskreditacije rahmetli muftije akademika Muamera Zukorlića”, navedeno je u tom saopštenju.

Mešihat Islamske zajednice poziva medije i nadležne državne organe da zaustave prljave napade na velikana bošnjačkog naroda, koji je nemjerljivo doprinio poboljšanju odnosa između Bošnjaka i Srba, te vraćanju narušenog povjerenja pripadnika islama u Srbiji u državu i najviše državne organe.

Naslovi poput spomenutog i negativna kampanja na lik i djelo rahmetli muftije Muamera Zukorlića, umjesto kretanja naprijed i prosperitetne budućnosti, vraćaju nas unazad i prijete da trajno ugroze ostvarene rezultate.

Mešihat poziva vjernike na uzdržanost, jer, kako ukazuju, nesporni autoritet rahmetli Muftije ne može biti narušen ovakvim i sličnim naručenim senzacionalističkim naslovima i tekstovima.

Belkisa Crnovršanin se ovim povodom nije oglašavala u javnosti niti je bila dostupna medijima.

– Ko je Belkisa Crnovršanin

Belkisa Crnovršanin je rođena u Novom Pazaru 1991. godine. Sa 15 godina je počela da se bavi novinarstvom i svoj radni angažman je, uglavnom imala u medijima koje je inicirao i kontrolisao Muamer Zukorlić: TV Jedinstvo, TV Universa, Ref-ref radio SANA, Sandžak TV…

Revija “Sandžak” je 189. broju 2017. godine, na 15. strani pisala o Belkisi Crnišann, predstavljajući je kao “jedno od najvećih i najprofesionalnijih imena pod medijskim nebom Sandžaka”.

Pored profesije novinarstva, kako je navedeno, u ovom glasilu bliskom tada BDZ (danas (SPP) i Islamskoj zajednici u Srbiji, bavila se i drugim profesijama, pa od 2009-2010. godine, radila je kao stomatološka medicinska sestra/asistent u stomatološkoj ordinaciji DENTAL ALMIR iz NovogPazara. Belkisa je, piše u tom tekstu, danasi direktor predstavništva turske očne bolnice EYE HOSPITAL u NovomPazaru.

Belkisa se pojavila i u filmu „Most“, nemacke rediteljeke Mihaele Kezele, koji se snimao u Novom Pazaru, tijekom
2011. godine.

Što se šireg društvenog aktivizma tiče, tijekom studiranja bila je vrlo aktivna. Jedna od zapaženijih društvenih aktivnosti je i djelovanje u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici – BKZ na mjestu prvog potpredsjednika mladih (OBKZ). Bila je i glavni moderator kampanje za lokalne, parlamentarne i predsjedničke izbore ispred Bošnjačke demokratske zajednice – BDZ tijekom 2012.godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: