Društvo Novi Pazar Sandžak Vremeplov

“Godina bez odgovornosti”: Na današnji dan u nabujaloj Trnavici utopili se Safet Zekić i Ramiz Rožajac

Danas se navršilo godinu dana od kako su dva građanina Novog Pazara izgubila živote, utopivši se u vodenoj bujici Ttrnavice.

Mjesto na kom su stradali Zekić i Rožajac, u naselju Ćerimidžinica, foto: SNEWS, arhiv

Živote su na današnji dan, 19. januara 2023. godine, izgubili Safet Zekić i Ramiz Rpžajac.

Zekić je upao u Trnavicu kako bi pokušao da spasi starijeg komšiju Ramiza koji je prethodno upao u bujicu pokušavajući da spriječe izlijevanje vode u dvorišta okolnih kuća.

Za njima je u vodu skočio i sin rahmetli Safeta Zekića, kako bi pokušao da ih spase. On je uspio da dopliva do obale i uz pomoć komšija izađe iz vode, dok je oca nabujala rijeka velikom brzinom odnijela i nije mu bilo moguće pomoć.

Tijelo Zekića je ponađeno istaog dana u naselju Postijenje, a rahmetli Ramiza Rožajca pet dana kasnije tokom pretrage kod Reciklažnog centra u naselju Blaževo

U toj pretragi učestvovao je veliki broj građana, pripadnika policije i medicinskog osoblja.

-Bez odgovornosti nadležnih?

Nakon ove nesreća odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja(SPP) Skupštini grada Novog Pazara, zatražili su odgovornost gradske uprave i ostavku gradonačelnika Novog Pazara, Nihada Biševca.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Novom Pazaru također je tada zatražio je tada od vlasti da građanima pruži odgovor gdje je novac iz evropskih fondova namjenjen za prevenciju poplava.

Opozicija je od Biševca tražila da građanima i javnosti u Novom Pazaru podnese izvještaj i pruži informacije o preduzetim mjerama i razlozima nepreventivnog djelovanja “što je dovelo do ugrožavanja sigurnosti građana i tragičnih posledica, te, objektivne odgovornosti u pogledu ugroženosti građana Novog Pazara njihovih života i imovine”.

Izvještaj koji je tražila opozicija nikada nije podnešen u lokalnom parlamentu, Biševac je kasnije, pred raspisivanje izbora, podnio ostavku kako bi se održali vanredni lokalni izbori. Od strane Vlade Srbijei krajem novembra 2023. godine imemovan za predsjednika Privremenog organa Grada Novog Pazara.

Ukorićenje vodotokova koji godinama unazad plave više naselja na gradskom i prigradskom području Novog Pazara, Jošanice i njene pritoke Ttnavice, kao i Raške, aktuelne vlasti najavljuju od 2011. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: