Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Upis u Jedinstveni birački spisak moguć od kuće

Srbijanski ministar državne uprave i lokalne samouprave danas je predstavilo nove usluge na Portalu eUprava – Zahtjev za upis/promjenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku.

Nova usluga građanima omogućava da posredstvom Portala eUprava izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, podnesu zahtjev za njihov upis ili promjenu, kao i da im odgovarajuće rješenje u obliku elektronskog dokumenta bude dostavljeno u njihovo eSanduče.

Autor fotografija: Miodrag Milićević

Ministar Aleksandar Martinović je poručio da se pokretanjem ove usluge nastavilo na dodatnom unaprjeđenju Jedinstvenog biračkog spiska, jedne od najažurnijih evidencija u zemlji, i napravio novi iskorak u potpunoj digitalizaciji i stvaranju uprave po meri naših građana i privrede, a sve u cilju sveukupnog napretka države Srbije.

Kako je predočeno usluga promjene podataka u jedinstvenom biračkom spisku identična je nekadašnjoj papirnoj usluzi, samo se sada vrši u elektronskom obliku posredstvom Portala eUprava.

Da bi građani pokrenuli ovu uslugu, potrebno je da budu punoljetni državljani Republike Srbije koji su registrovani korisnici Portala eUprava i prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Nakon prijave na Portal eUprava, korisnik može izvršiti uvid u svoje podatke klikom na ekran Jedinstveni birački spisak i po potrebi podneti zahtev za izmenu podataka.

Usluga je besplatna, a svaka osoba može isključivo za sebe da podnese zahtev. Rok za postupanje nadležnog ovlašćenog lica za ažuriranje biračkog spiska je 24 časa od prijema zahtjeva.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: