25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Uklonjena crkva iz avlije nane Fate Orlović (VIDEO)

Iz avlije nane Fate Orlović iz Konjević Polja, rano jutros, počelo je uklanjanje crkve, a ovu infomaciju nam je potvdio Rusmir Karkin, zastupnik porodice Orlović.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) informirano je o početku radova na izmještanju crkve u Konjević-Polju, javlja Anadolu Agency (AA).

Postupajući tužilac koji radi na predmetu za neizvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, nakon zahtjeva za informacije od Vlade Republike Sprske i nadležnog ministarstva o poduzetim aktivnostima, dobio je informaciju o početku radova u subotu, 5. juna.

 

Zavrsni dio rušenja crkve u Konjevic Polju

 

Pogledajte proces uklanjanja crkve iz dvorišta nane Fate u Konjević Polju

“Od jutros se vrše građevnski radovi na uklanjaju crkve iz dvorišta porodice Orlović. Jutros je dovučena mehanizacija od bagera do kamiona. Prema najavi koju sam dobio iz Tužilaštva BiH, postupak izmještanja crkve će trajati dva dana i sve bi trebalo biti završeno do ponedjeljka”, kazao je Karkin za Faktor

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u dvorištu Fate Orlović 1996. godine besrpavno izgradila objekat koji je do danas netaknut stajao na tom mjestu.

Crkva iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević polju trebala je biti izmještena najkasnije do 1. aprila prošle godine. Međutim, to se nije desilo sve do danas.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Sud je utvrdio kako je propust “vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada Republike Srpske nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu”.

Nana Fata Orlović tokom 25 godina nije odustajala niti je pristajala na bilo kakve ponude vlasti Republike Srpske.

Ako ima zakona i ako su ljudi, vjerujem. Ako nisu, ne mogu vjerovati. Trebaju to da urade, jer nije to šala“, govorila je tada nana Fata.

Kazala je i kako nikad nije rekla da joj pravoslavna crkva smeta.

„Nikad, ni danas mi ne smeta. Samo mi smeta u mojoj avliji. Borila sam se, valja 20 ljudi služiti i slušati i ja sam ono dobila“, govorila je Fata Orlović, objavilo je Radio Sarajevo.

 

Izvor: AA, https://faktor.ba/vijest/pocelo-uklanjanje-crkve-iz-dvorista-nane-fate-orlovic/127510

Foto: PrtSc TV Podrinje

Povezane vijesti

%d bloggers like this: