25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Informisanje stanovništva o stanju i posljedicama zarazne bolesti COVID-19, isključivo preko Vlade Republike Srbije

Vlada Srbije odredila je Zaključkom koji je usvojila 28. marta da se obavještenja o preduzetim zdravstvenim mjerama i drugim informacijama koje se odnose na liječenje COVID-19 date od strane neovlašćenih lica ne mogu smatrati tačnim i provjerenim i upozorila da se za takvo ponašanje može snositi odgovornost za širenje dezinformacija u vanrednom stanju, objavili su beogradski mediji i novinarska udruženja.

U Zaključku koji je Službeni glasnik Republike Srbije objavio u utorak navodi se da informisanje stanovništva o stanju i posljedicama zarazne bolesti predstavlja posebnu mjeru za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti, objavio je Tanjug.

Zaključak nije objavljen na veb- sajtu Vlade, niti je do juče iko zvanično saopštio da je usvojen, prenosi list Danas, a na svom sajtu je objavilo Udruženje novinara Srbije (UNS).

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), objavilo je tekst GMinfo u kojem se ističe da podjela informacija sa novinarima i građanima u vezi sa korona virusom na teritoriji opštine Gornji Milanovac, više nije u domenu nadležnosti lokalne samouprave i Štaba za vanredne situacije.

Kako se ističe, konmandant Štaba i predsjednik opštine, Dejan Kovačević, saopštio je da će se informisanje stanovništva o stanju i posljedicama zarazne bolesti COVID-19, vršiti isključivo preko Vlade Republike Srbije ili lica koje ovlasti njen Krizni štab.

“Od sutra je predviđen novi način informisanja i to tako što će Opštinski štab za vanredne situacije sve što se tiče zarazne bolesti COVID-19 zajedno sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja slati na jedinstvenu adresu Vlade Republike Srbije, odnosno na Krizni štab epidemiologa, koji će takve informacije u narednim danima prenositi javnosti a mi ćemo organizovati konferencije za medije po potrebi o tome šta je sve preduzela opštinska vlast u novonastaloj situaciji, i šta mi radimo kako bi ublažili sve posledice širenja korona virusa kako bi olakšali život naših sugrađana”, istakao je Kovačević.

Foto: cins.org, PrtSc

U zaključku Vlade se za ovakvu odluku navode sledeći razlozi i obrazloženja:

1. U uslovima proglašenog vanrednog stanja, apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

2. Za obaveštavanje javnosti zadužen je Krizni štab za suzbijanje bolesti, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja daje predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab.

3. Gradonačelnici, odnosno predsednici opština i Štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, zadužuju se da sve informacije (u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19) u jedinicama lokalne samouprave, usmeravaju isključivo Kriznom šatabu, koji će obezbediti da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti.

4. Zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica, koje obavljaju zdravstvenu delatnost, medicinske informacije isključivo u delu mera koje sami sprovode, dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koje te informacije dalje usmeravaju ka Kriznom štabu.

5. Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja.

List “Danas” konastatira da u ovom dokumentu, pritom, nije precizirano koja se sve lica smatraju “ovlašćenim” za davanje informacija o liječenju pacijenta kod kojih postoji sumnja ili potvrda da su oboljeli od novog korona virusa.

“Ostaje nejasno da li su ‘ovlašćeni’ samo funkcioneri zdravstvenih ustanova, kao što su direktori kliničkih centara, pojedinih klinika i instituta i zavoda za javno zdravlje, ili i stručnjaci poput epidemiologa, infektologa, imunologa, pulmologa, psihijatara, psiloga i slično”, ukazuje Danas, prenosi UNS..

Vlada je, kako se zaključuje, u obrazloženju zaključka navela da je njegovo donošenje uslovljeno “rizikom od širenja informacija u vezi sa merama koje se preduzimaju na sprečavanju širenja ove zarazne bolesti i potrebom da građani budu pravovremeno i potpuno informisani o ovoj bolesti, jer je njihova saradnja od neprocenjivog značaja za zaustavljanje širenja zaraze i efikasno postupanje sistema zdravstvene zaštite”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: