7 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Turski dron Bayraktar uništava ruska oružja i vozila (VIDEO)

Generalštab ukrajinske vojske danas je objavio video na kome se vidi kako bespilotne letjelica “Bayraktar TB2” uništava vozilo sa PVO sistemom “Buk” kod sela Ivankivi u području Kijeva.

 

Bespilotne letjelice Bayraktar turske proizvodnje bile su vrlo efikasne u borbi Ukrajine protiv invazijskih ruskih snaga, izjavio je u nedjelju ukrajinski ambasador u Ankari Vasil Bodnar, prenosi sarajevski Faktor.

Bespilotne letjelice u borbama već su dokazale svoju efikasnost u Libiji, Siriji i tokom sukoba u Nagorno-Karabahu.Turska je Ukrajini prodala nekoliko serija Bayraktar TB2 dronova koje je razvila kompanija za dronove Baykar. Ukrajina je ove dronove i ranije koristila protiv separatista koje podržava Rusija.

Osim Ukrajine, Bayraktar TB2 su koristili i Katar, Azerbejdžan i Poljska, koja je u maju prošle godine postala prva država članica Evropske unije i NATO-a koja je nabavila dronove od Turske. Mnoge druge države su također nagovijestile kupovinu bespilotnih letjelica od Turske.

Bayraktar TB2 – sa svojom elektronikom, softverom, aerodinamikom, dizajnom i glavnim sistemima koji su u potpunosti dizajnirani i razvijeni u Turskoj, ističe se među najnaprednijim UAV sistemima na svijetu u svojoj klasi.

Rekordna visina leta Bayraktara TB2 iznosi 8,2 kilometra, može letjeti više od 24 sata i može nositi 150 kilograma korisnog tereta. Može raditi danju i noću.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako Bayraktar TB2 uništava ruska vozila u Ukrajini.

Izvor: Faktor, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: