3 Oktobra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Iz Turske za Sandžak stigao novi kontigent pomoći

Iz Turske u Novi Pazar danas je stigao novi kontingent pomoći sa medicinskom opremom i zaštitnim sredstvima.

Pristigla pomoć u medicinskim i dezinfkecionim potrepštinama prioritetno je namijenjena za škole i biće distrubuirana u pet opština regije Sandžak, javlja Anadolu Agency.

Još jedan kontingent pomoći namijenjen borbi protiv pandemije COVID-19 za sandžačke opštine je organiziran od strane Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK), a uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta Turske, opština iz Istanbula, Ankare i Burse, te uz podršku turskih privrednika i bivšeg turskog ministra Nihata Zeybekcija.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je, nakon preuzimanja pomoći, rekao da je ovo jedna u nizu donacija koja je tokom godine stigla iz Republike Turske, od turskog naroda i prijatelja Sandžaka. Posebno je zahvalio predsjedniku Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) Bayramu Akgulu i poslanici u Velikoj narodnoj Skupštini Republike Turske Zeynep Yildiz, kao i bošnjačkim udruženjima i poslovnim ljudima u Turskoj za organizaciju ove pomoći.

“Koliko je značajna ova materijlna pomoć u ovim teškim vremenima, isto tako značajno je da imamo prijatelje koji su uz nas i kako bi nam pomogli da prebrodimo ovu tešku situaciju”, naglasio je Biševac.

On je rekao da je pristigla pomoć prioritetmo namijenjena školama, učenicima i nastavnicima, zbog bezbjednijeg boravka djece i odvijanja nastave.

“Novi Pazar ima 22 škole i ova sredstva su dobrodošla za bezbjedno odvijanje nastave”, kazao je Biševac.

Prema specifikaciji, u kontigentu za Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Prijepolje i Novu Varoš je došlo 922.810 maski, dezinfekcionih sredstava (100 ml) 720, (400 ml) 96, (5 l) 30, (30 l) 34, invalidskih kolica 5, hirurških skafandera 2.125, nesterilnih rukavica 42.900, EKG aparata 2, portabilnih UZ aparata 3, respiratora 1, sfigomomomanometara (mehaničkih) 250 i jedan digitalni, beskontaktnih toplomjera 24, pulsnih oksimetara 3, komplet peškira 1.000 i komplet trenerki 100.

Prema zvaničnim podacima, tokom posljednjeg vala pandemije COVID-19 u sandžačkim opštinama, u odnosu na druga područja u Srbiji, zabilježena je najveća smrtnost od ove zarazne bolesti, te da je u Novom Pazaru, Sjenici i Tutunu od početka juna do danas registrovano više hiljada oboljelih.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: